Müller Cecília: Az október 23-i központi ünnepségek jelentős része elmarad

Müller Cecília: Az október 23-i központi ünnepségek jelentős része elmarad

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Jelentősen mérsékeljük a központi ünnepségeket október 23-án – jelentette be az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolója szerint a zászlófelvonáson és a díjátadáson kívül más rendezvény nem lesz, így szeretnék elkerülni a nagy tömegek összeverődését. Az önkormányzatoktól is azt kérik, hogy legyenek ezekre a szempontokra figyelemmel.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a héten megérkezik minden háziorvosi praxisba az influenza elleni védőoltás, arra kérte a magas kockázatú csoportba tartozó időseket és krónikus betegségben szenvedőket, hogy éljenek a lehetőséggel. Vannak egyébként olyan praxisok, ahol már meg is kezdték az oltások beadását.

Az elmúlt 24 órában 920 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 27 idős krónikus beteg. 1538 ember van kórházban, 156-an lélegeztetőgépen.

Szóba került a tájékoztatón, hogy már zajlik a Remdesivir nevű antivirális szer klinikai vizsgálata a Korányi, a Dél-Pesti Centrumkórház, a János kórház és négy egyetem közreműködésével. – Rendkívül fontos ez a szer, hiszen megfelelő időpontban, megfelelő aktuális egészségi állapotban lévő betegnek beadva ezt a szert, akár 50 százalékkal is csökkentheti az elhalálozást – mondta Müller Cecília. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy ha befejeződnek a vizsgálatok és gyártani is fogjuk itthon, akkor nem szorulunk majd importra.

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy jelenleg 52 szociális intézményben van jelen a koronavírus, 641 fertőzött személyt tartanak nyilván az idősotthonokban.

Az operatív törzs folyamatosan követi a járvány alakulását, a legfőbb cél az emberi élet védelme, ennek alapján alakítják ki a javaslataikat – ez volt a válasz arra, hogy számítani kell-e a jövőben további korlátozó intézkedésekre.