Náci propagandára hivatkozott tényként Velkovics Vilmos

Náci propagandára hivatkozott tényként Velkovics Vilmos

Velkovics Vilmos a Hír Tv műsorában (Forrás: Hírtv.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Náci propaganda tényként állításával igyekezett a kormány mai háborús kommunikációját megtámogatni Velkovics Vilmos a Hír Tv-n. Az esetre a Momentum politikusa, Tompos Márton hívta fel a figyelmet.

A Tompos által feltöltött videón a Hír Tv Napi aktuális című műsorának egy részlete látszik. Velkovics Vilmos Földi Lászlóval beszélget, neki fejtve ki a következőket: „Olyan folyamatokban vagyunk benne, amik lehet, hogy elvezetnek egy világháborúhoz. Nagyjából erről beszélt a miniszterelnök. Világháború robbant már ki szarajevói merénylet miatt, a gleiwitzi rádióállomás megtámadása miatt. Lehetséges az, hogy egy nagyhatalmat olyan helyzetbe hoznak, hogy az reagálni kényszerüljön, az is kirobbanthat háborút?”

Velkovics itt azt a mostani kormánypropagandát igyekezett megtámogatni, mely szerint a háborúért és annak eszkalálódásáért nem annyira Putyint vagy Oroszországot, mintsem a nyugati világot terheli a felelősség. A kormány jelenlegi háborús plakátjain is mindenkit hozzákötnek a háborúhoz Magyar Pétertől Gyurcsány Ferencig, csak épp az azt kirobbantó orosz elnököt nem.

A Hír Tv műsorvezetőjének történelmi példája ironikus módon mutat rá a mostani kormánypárti propaganda ferdítésére is. A gleiwitzi rádióállomás ún. megtámadása ugyanis német hadművelet volt, melyet arra használtak fel, hogy ürügyet találjanak Lengyelország megtámadására.

Mint kiderült, 1939. augusztus 31-én valójában lengyel egyenruhába öltöztetett németek voltak azok, akik megtámadták a gleiwitzi (gliwicei) rádióadót. Az akció Himmler-művelet néven futott, annak végrehajtása Alfred Helmuth Naujocks SS-Sturmbannführer feladata volt. A csoport az adó elfoglalása után beolvasta azt az üzenetet lengyelül, miszerint ideje háborút indítani Németország ellen. Adolf Hitler egy nappal később a Reichstagban erre hivatkozva jelentette be a Lengyelország elleni háború megindítását. „Saját területünkön támadtak meg” – hazudta 1939. szeptember 1-jén Hitler, hozzátéve, hogy csapataik hajnaltól „viszonozzák” a tüzet.

Földi a szóban forgó, május 27-ei adásban nem igazította ki a műsorvezetőt a gleiwitzi háborús ürügy vonatkozásában. Egyben feltette azt a kérdést: „és ki az ellenség?” Velkovics felvetésére, miszerint Oroszország, Földi azt állította: „Oroszország európai ország, és aki egy ilyen katonai együttműködésnek az ellenfele lehet, az az Egyesült Államok. Lehet, hogy meglepő, amit mondok, hiszen az Egyesült Államok az, aminek érdeke, hogy Európában háború legyen, Moszkvának és Oroszországnak nem érdeke, mert abban ő is tönkremegy.”

A korábbi hírszerző, kormánypárti médiaszereplő azt is mondta a műsorban: „ha Lengyelország bele akar keveredni, és el akar pusztulni, akkor tegye.” Kijelentette továbbá, hogy amíg Zelenszkij az elnök, nem lesz tűzszünet. 

„Velkovics Vilmos és Rogán Antal vagy hiányoztak a történelemórákról, vagy csak szimplán hazudnak. Konkrétan a nürnbergi perben vallották be a német tisztek, hogy egy titkosszolgálati akció volt a gleiwitzi rádióállomás elleni támadás. Magyarul ez egy náci propaganda, amit azért szerveztek meg, hogy legyen »ok« Lengyelország lerohanására. De persze a putyini propaganda mellett bőven megfér a náci propaganda is a Fidesznél…” – reagált Velkovics kijelentéseire Tompos Márton.