2,5 milliós nagycsaládos autóvásárlási támogatásokat kezdett visszakövetelni az államkincsár

2,5 milliós nagycsaládos autóvásárlási támogatásokat kezdett visszakövetelni az államkincsár

A támogatással elérhető egyik autótípus, a Dacia Lodgy (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pár tízezres köztartozások miatt elkezdte visszakövetelni a Magyar Államkincsár a 2,5 milliós nagycsaládos autóvásárlási támogatásokat – írta meg a Telex olvasói beszámolók alapján. Egyik olvasójuknak 100 ezer forintos, másikuknak 15 ezres köztartozása volt, amelyről nem tudtak. Többérintett is lehet.

A támogatási rendszert 2019 tavaszán jelentette be a kormány, majd július 1-jétől fogadta a kérelmeket a Magyar Államkincstár. Az autóvásárlási lehetőséggel azoknak a három- vagy többgyerekes családoknak segített az állam, akik hét- vagy többszemélyes, új vagy keveset futott, használt tesztautót szerettek volna. Hamarosan el is bírálták a pályázatokat, és a pénzt, amely akár 2,5 millió forint, de legfeljebb a kiválasztott autó vételárának 50 százaléka lehetett, nem a családok, hanem az autókereskedések kapták meg. 2022. december 31-ével ért véget a program, a Telex becslése szerint 30 és 40 ezren vehettek részt benne.

Péter 2021. június 17-én adta le az igénylést egy 7,5 millió forintos autóra, melyhez 2,5 milliós támogatást kért, az önrészt pedig a régi hétszemélyes autójuk eladásából teremtették elő. 2022. október 12-én aztán levélben felszólították, hogy 15 napon belül fizesse vissza a több mint másfél évvel korábban, négy gyereke után, nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegét és kamatait, vagyis több mint 2,5 millió forintot. Ezután megkérdezte a NAV-ot, hogy milyen tartozása volt, amire kiderült, az államkincstárnak benyújtott nyilatkozat időpontjában valóban volt egy 52 ezer forintos személyijövedelemadó-tartozása, ráadásul ezt 2019 májusában kellett volna befizetnie, de Péter ezt csak 2022. november 7-én tette meg, ahogy a 11 ezer forint késedelmi kamatot is befizette ekkor a NAV-nak. Emellett 50 ezer forintos kisadózó vállalkozói tartozását 2021 augusztusában rendezte a 2021. június 14i határidő helyett, a támogatási kérelmet pedig éppen akkor bírálták el, amikor még ketyegett ez a tartozás is.

És hogy miért nem eleve a Magyar Államkincstár ellenőrizte a kérelmezők tartozásmentességét, mielőtt megkapták az autóvásárlásra fordítható pénzt? Erre azt válaszolta a NAV, hogy a 45/2019. kormányrendelet fontos paragrafusa szerint az államkincstár ellenőrzi a nagycsaládos autóvásárlók adótartozásait, mielőtt nekik ítéli a pénzt. Szükség esetén felszólítja őket, hogy rendezzék köztartozásukat 14 napon belül, mert csak így válnak jogosulttá az állami autóvásárlási segítségre. Csakhogy az ellenőrzésre vonatkozó kormányrendelet-módosítás 2021. szeptember 29-én lépett hatályba. Így most azok a három- vagy többgyerekes autóvásárlók kerültek bajba, akik a szabályváltozás előtt, vagyis a támogatási rendszer két és fél éves működésének első felében nyújtották be a kérelmüket, és nem akkor, amikor a jogalkotó észbe kapott, és kiadta a feladatot az államkincstárnak, hogy maga ellenőrizze a köztartozásokat.

Az államkincstár levele szerint az autóra költött 2,5 millió forint visszafizetésére vonatkozó felszólítást nem tudják visszavonni, de keresetet lehet benyújtani a döntéssel szemben, illetve 36 havi részletfizetést, vagy egyéves fizetési halasztás kérhető.

Egy másik, a Telexet megkereső olvasó 2016-ban és 2017-ben, több részletben felhalmozott 15 500 forint egészségügyi hozzájárulási hátralékot, amit egy, az Ügyfélkapujára érkezett felszólítás után, 2020-ban befizetett. Ennek ellenére most tőle is visszakövetel az államkincstár valamivel több mint 2,5 millió forintot arra hivatkozva, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor, 2019 októberében még volt tartozása az államnak. Ő is azt állítja, hogy a kérelem leadásakor nem tudott a tartozásról, és esze ágában sem volt kijátszani a szabályokat.

A Telex által megszólaltatott szakértő, Gombolai Éva vezető jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi biztosító munkatársa mindekét fél felelősségét hangsúlyozta, ugyanakkor szerinte az időközbeni változás miatt kialakult helyzet felveti, hogy teljesül-e a törvény előtti egyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményének elve, illetve az a szabály, hogy a hatóságoknak indokolatlan megkülönböztetés és részrehajlás nélkül kell eljárniuk. Ordító hiányosság az is, hogy nem szabályozták, az államkincstár mennyi időn belül követelheti vissza a több millió forintos támogatásokat. Ezért fordulhat elő, hogy bár az autókat évek óta használják a nehéz helyzetbe kerülő családok, most mégis kénytelenek lesznek visszaadni az eredeti árának jelentős részét.

A Telex hiába kereste az államkincstárt, nem kapott választ a kérdéseire.