Navracsics Tibor Brüsszelről: azon dolgozunk, hogy a megítélésünk javuljon

Navracsics Tibor Brüsszelről: azon dolgozunk, hogy a megítélésünk javuljon

Navracsics Tibor Ajkán. Forrás: a képviselőjelölt közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős leendő miniszterként nyilatkozott a VEOL Veszprém Megyei Hírportálnak, és rövid interjújában célként nevezte meg, hogy a fejlesztéspolitikában a területi szempontokat az eddigieknél hangsúlyosabban jelenítsék meg. 

– Ez talán összefüggésben van azzal, hogy az elmúlt egy évben az észak-dunántúli gazdaságfejlesztési övezet kormánybiztosa voltam, és számtalanszor érveltem amellett, hogy ez a terület némileg más problémákkal küzd, mint az ország többi régiója. Úgy érzem, hogy az országos fejlesztéspolitika ma ezt még nem ismeri el. A feladatom az, hogy a ciklus végéig, 2026-ig kiépítsünk egy olyan fejlesztéspolitikai intézmény- és szempontrendszert, amely lehetővé teszi, hogy az itt élők sajátos érdekeiket jobban tudják érvényesíteni a fejlesztéspolitikában, illetve a fejlesztéspolitika jobban tudja támogatni az itteni szempontokat – részletezte teendőit.

Kitért a Balatonnal kapcsolatos problémákra is, hiszen a tó jelenleg három megyéhez, három tervezési-statisztikai régióhoz tartozik. – Ha összehangoltabb Balaton-politikát akarunk, akkor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szerepét is erősítenünk kell – tette hozzá. 

Navracsics szerint abból adódnak az Észak-Dunántúl különleges szempontjai, hogy a térség közelebb van Nyugat-Európához, az ottani munkaerőpiacokhoz, mint az ország többi része, ezért sokkal nagyobb kihívás a térség vállalkozói számára a munkaerő, a munkavállalók megtartása. – Az itt élők számára nem a nemzeti átlag a viszonyítási szempont – hangsúlyozta a politikus.

 

Szót ejtett az Orbán-kormány és az Európai Unió vitájáról is: „a többéves pénzügyi keret és az újjáépítési alapból származó források megszerzéséhez alá kell írnunk két megállapodást. Az elsődleges célom az lesz, hogy Brüsszellel felvéve a kapcsolatot megtudjam, melyek az okai az elakadásnak, és próbáljuk elhárítani az akadályokat”. 

– Örülnék, ha a forrásokat minél gördülékenyebben biztosíthatnánk – szögezte le, majd hozzátette: „Azt követően azon dolgozunk, hogy a megítélésünk javuljon. A hazánkban elindult fejlesztéseket ezekből az alapokból kell finanszírozni, ezért minél hamarabb kellenek az uniós források”.

Mint megírtuk, Lázár János mellett a tapolcai választókerületben győztes Navracsics Tibor az egyik nagy visszatérő, egy brüsszeli kitérő és többéves mellőzöttség után kap újra szerepet az ötödik Orbán-kabinetben. Úgy tűnik, Orbán a sokak által „emberarcú fideszesnek” tartott Navracsics Tibortól várja az uniós források hazahozatalát, illetve annak elérését, hogy az Európai Bizottság hagyja jóvá a nagyjából ötezer milliárd forintos magyar helyreállítási tervet.