Ne a rászoruló hallgatók lakhatásán spóroljunk – kéri a HÖOK

Ne a rászoruló hallgatók lakhatásán spóroljunk – kéri a HÖOK

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben kéri az egyetemeket a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), hogy ha lehet, ne a kispénzű egyetemistákon, diákmunkásukon spórolják meg a rezsiköltségeket. A hallgatói szervezet ezzel arra utalt, hogy több intézmény is meghosszabbított „téli szünettel” takarékoskodna, azaz a téli és a tavaszi szemeszter között, vizsgaidőszak idejére is bezárnák a kollégiumokat.

Úgy tudjuk, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az az ELTE készül ilyen takarékossági intézkedésekre, – mondta a Magyar Hangnak Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke – mi pedig azt szeretnénk elérni, hogy legalább a rossz anyagi helyzetük vagy munkájuk miatt a kollégiumi lakhatást választó hallgatók intézményi engedéllyel maradhassanak az épületben.

Budai szerint ezt úgy is meg lehetne oldani, ha a több kollégiumot fenntartó egyetemek egy épületbe, vagy akár egy emeletre költöztetnék a bent maradókat. A HÖOK arra is figyelmeztetett, hogy a kormány által a közszolgálati intézményekben elrendelt 18 fok életvitelszerűen tarthatatlan egy kollégiumban: egy előadóteremben, jól felöltözve talán nem okoz gondot, de 18 fokban éjszakázni már nem egészséges. Budai lapunknak elmondta, a HÖOK már próbál egyeztetni a kormánnyal a kérdésben, és úgy érzi, jól fogadták kérésüket.

A hallgatói szervezet szerint  a tanév rendjének módosítása a hallgatók szempontjából csak addig elfogadható, amíg az nem jelenti az oktatás minőségének, valamint hozzáférhetőségének csökkenését. A kollégiumok bezárását a szorgalmi és a vizsgaidőszak ideje alatt épp ezért elképzelhetetlen és elfogadhatatlan megoldásnak tartják.

Vasárnap a Klubrádió számolt be róla, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói önkormányzata szerint az NKE szerint két épület kivételével bezárja kollégiumait. A nyitva hagyott épületekben nem lehet saját használatú laptopokat, okostelefonokat tölteni, a lámpák és kézszárítók felét lekapcsolják, a kollégiumokban pedig 18 fok lesz. Az intézkedés december közepe és 2023. február 11. között maradhat érvényben.