Négyezernél is többen fertőződtek meg eddig a honvédségnél és a honvédelmi tárcánál

Négyezernél is többen fertőződtek meg eddig a honvédségnél és a honvédelmi tárcánál

A Magyar Honvédség katonái határőrizeti feladatot látnak el Röszkénél (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a járvány kezdetén szigorú szabályokkal igyekezett megvédeni az állomány egészségét, de több mint négyezren megfertőződtek – erről Benkő Tibor beszélt egy videóban. A betegek 97 százaléka meggyógyult, de három munkatárs – egy önkéntes tartalékos katona és két honvédelmi alkalmazott – elhunyt a koronavírus-fertőzés következtében.

A honvédelmi miniszter beszélt arról is, hogy az elérhető és engedélyezett vakcinákkal az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók beoltását követően – az operatív törzs által meghatározott oltási ütemterv szerint – hamarosan megkezdődik a honvédség és a minisztérium dolgozóinak beoltása is. Azok a katonák kaphatják meg először az oltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati vagy missziós feladataikat. Utánuk a járványügyi védekezésben részt vevő és a kiemelt honvédelmi feladatokat, illetve az ország biztonságát garantáló készenléti szolgálatokat ellátó katonák beoltása következik. A személyi állomány további tagjainak immunizációja az operatív törzs által jóváhagyott ütemterv szerint történik a Magyar Honvédség által működtett oltóhelyeken. Az oltás önkéntes és ingyenes, de az előzetes regisztráció szükséges – hangsúlyozta a miniszter.

Azok a katonák és egészségügyi alkalmazottak, akik a Honvédkórházban, a védelem-, illetve csapategészségügy területén látják el feladataikat már kaphattak vakcinát.

Az MTI által idézett Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca a teljes személyi állományának biztosítja az immunizálást. Az érkező vakcinák mennyiségének függvényében készen állnak arra, hogy a MH és a HM teljes aktív szolgálatot ellátó állományát, beleértve az aktív szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonákat az országban 22 oltóponton, 95 oltóhelyen rövid idő alatt beolthassák.