Négymilliót is kereshetne a BKK vezetője

Négymilliót is kereshetne a BKK vezetője

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 3-as metró vonalának Dózsa György úti állomása felújítás után. (Fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Új bérrendszert dolgoznak ki a fővárosi cégeknél, a javaslat szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője az eddigi másfél helyett havi négymilliót is kereshetne – derült ki a Telex cikkéből. A fővárosi cégvezetők javadalmazásáról szóló előterjesztés érinti a kérdést, és február 1-jétől változna meg kilenc cégvezető fizetése.

A BKK új vezetője, Walter Katalin így a MÁV-vezérigazgató havi ötmilliós bérének nyolcvan százalékát kaphatja. Az igazgatótanács elnöke a kötelező legkisebb munkabér (161 ezer forint) négyszeresét, míg a tagok és a felügyelőbizottság elnöke a háromszorosát kapná. A felügyelőbizottsági tagok 290 ezret vihetnének haza.

A BKV felső vezetői már kevesebbet kereshetnének, miközben a cégnek tízezer munkavállalója van, így az előbbinél sokkal nagyobb, és a vezető is nagyobb kockázatot visel. A vezető itt a MÁV-Start vezérigazgató hárommilliós fizetésének nyolcvan százalékát, azaz havi 2,4 milliót vihetne haza. Az igazgatótanács elnöke a legkisebb munkabér háromszorosát, a tagok és a felügyelőbizottsági elnök a kétszeresét, míg a felügyelőbizottsági tagok 240 ezret kapnának.

Más cégek fizetésein is módosítanak. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójáét az MNV vezéréhez mérik, míg az Enviroduna és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. vezérigazgatójáét Vitézy Dávid BFK-igazgató juttatásához. A Budapest Film Zrt. vezérigazgatója a Nemzeti Filmszínház Kft. elnöki fizetésének nyolcvan százalékát kapná.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájától a Telex azt a választ kapta, hogy ez egy elvi keretrendszer, és míg a javadalmazás a főpolgármester hatásköre, addig a keretrendszer elfogadása a közgyűlésé. A rendeletet elfogadják, de a főpolgármester döntése értelmében most nem lesz emelés a járványhelyzetre és a fővárosi költségvetés állapotára tekintettel. A sajtóiroda hozzátette azt is, hogy a MÁV-vezető ötször, a Volán-vezető pedig négyszer akkora fizetést kap, mint a BKK és a BKV vezetője, pedig jóval kisebb az utazóközönségük.