Nehéz helyzetben a Politikatörténeti Intézet, kiköltöztethetik őket

Nehéz helyzetben a Politikatörténeti Intézet, kiköltöztethetik őket

A Politikatörténeti Intézet épülete (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hajtotta végre a Politikatörténeti Intézet a Kúria július 14-ei jogerős ítéletét, miszerint harminc napon belül el kell hagyniuk az Alkotmány utcai székházukat. Ehelyett felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, aminek viszont nincs halasztó hatálya, így felkészülnek a költözésre – derült ki a 24.hu cikkéből.

Az intézet évtizedek óta használja az egykori Kúria tömbjében lévő épületrészt, a rendkívül jó elhelyezkedésű ingatlan, mint hogy a három szinten együtt öt és félezer négyzetméter, több milliárd forintot is kitehet. Az MSZP Párttörténeti Intézetének utódjaként viszont régóta a jobboldal célkeresztjében vannak, az Orbán-kormány már 2012-ben visszakérte az állam számára az ingatlant. Erre csak megfelelő kompenzációval lettek volna hajlandóak, időnként pedig úgy tűnt, a másik fél is hajlik a kompromisszumra. Végül ebből mégis mindig kihátrált, és ragaszkodott a jogi eljárás folytatásához. A Kúria aztán 2018-ban mondta ki, hogy a földhivatalnak törölnie kell az évtizedekkel előtte bejegyzett használati jogot. A magyar állam kiürítési pert kezdeményezett, ez jutott idén júliusban az ítélőtábla döntéséig.

Miközben az intézet felülvizsgálatért folyamodott, a magyar állam kezdeményezheti a végrehajtást. Egry Gábor főigazgató a 24-nek azt mondta, tárgyalást kezdeményeztek a kiköltözés részleteinek rögzítéséről, de a magyar állam elutasító volt, inkább a kilakoltatást lengette be.

Egry hozzátette azt is, hosszas keresgélés után találtak olyan budapesti ingatlant, ami megfelelő otthona lehet a könyv- és levéltáruknak. A pontos helyszínről viszont csak később számol be, ha megkötötték a szerződést.

Amiatt viszont még mindig aggódik, a magyar állam mennyire próbálja keresztülhúzni a számításaikat. – Egy könyvtár és egy levéltár kilakoltatása nem hasonlítható egy lakáskiürítéshez. Amint a végrehajtó beteszi a lábát az intézetbe, egyúttal a nálunk lévő dokumentumgyűjtemény hivatalos őrzőjévé is válik. Ez 2600 irat-folyóméternyi – vagyis 2,6 kilométernyi – levéltári és könyvtári iratot jelent, amit nem lehet kipakolni az utcára, az épületből kizárólag egy erre alkalmas speciális raktárépületbe szabad átszállítani, amely megfelel a levéltári törvény előírásainak. Egy ilyen ingatlan megtalálása és a költözés megszervezése viszont hosszú ideig eltarthat – mondta a vezető a 24.hu-nak.