Nem áll le a kormány, benyújtotta a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

Nem áll le a kormány, benyújtotta a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét. Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le – tették hozzá.

A tervezett fejlesztés megvalósulása esetén a magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnének diplomát a nemzetközi élvonalba tartozó intézményben. A Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat – hangsúlyozták.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László, a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos. A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője – sorolták a közleményben.

A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés – írták.

Korábban a Hvg.hu arról írt, hogy a tervek ellenére nem halad a Fudan kampuszának előkészítése, mert a cégbírósági adatok szerint nem alakult meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcég, ahogyan a kormány sem hozta létre a vagyonkezelő alapítványt. Ez utóbbi azonban mégiscsak létrejön az ITM közleménye alapján.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP épp pénteken jelentette be, hogy törvényjavaslatot nyújt be a Fudan-törvény hatályon kívül helyezéséről, illetve Karácsony Gergely főpolgármester egy nappal korábban csütörtökön közölte: a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, ezért azt javasolja a szeptember 1-jén összeülő Fővárosi Közgyűlésnek, hogy vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását a Diákváros ellehetetlenítése miatt.