„Nem az a megoldás, hogy nem kell gyógyszerész a gyógyszertárba”

„Nem az a megoldás, hogy nem kell gyógyszerész a gyógyszertárba”

Gyógyszertár. Képünk csak illusztráció (Fotó: Nathaniel Yeo / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elutasítja azt a kormányzati tervezetet, miszerint a jövőben nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéki fiókgyógyszertárak szakasszisztensekkel is működhetnének – erről Hankó Zoltán, a kamara elnöke beszélt az InfoRádióban.

Hankó Zoltán elmondta, hogy 2010-11-ben sikerült rendezni a gyógyszertárak helyzetét, ennek értelmében azóta közforgalmú és fiókgyógyszertár esetében a nyitvatartási idő teljes egészében biztosítani kell a gyógyszerészi jelenlétet, ezt 2013-ban nyitvatartási időhöz, illetve a forgalomhoz igazították. Néhány évvel később, 2013-ban született egy újabb jogszabály, amely azt rögzítette, hogy a nyitvatartási idő, illetve a forgalom függvényében, hány gyógyszerésznek és hány asszisztensnek kell jelen lennie a gyógyszertárakban annak érdekében, hogy a kiszolgálás és a szakszerű tájékoztatás – a betegek igényeit kielégítve – zökkenőmentesen és megfelelő színvonalon történhessen.

– Mi a kamara részéről azt az elvet valljuk, nevezetesen, hogy a gyógyszertárak nyitvatartási idejében – függetlenül attól, hogy az közforgalmú vagy fiókgyógyszertár – folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerészek jelenlétét – mondta Hankó. Hozzátette: van egy szakmai szempontrendszer is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez alapján amennyiben nincs gyógyszerész a gyógyszertárban, amikor a beteg gyógyszereket kér, akkor az ott tartózkodó szakasszisztens a jogszabály szerint nincs feljogosítva minden expediálási folyamathoz tartozó tevékenységre.

Felmerül a kérdés, milyen következményei lehetnek annak, ha a jövőben egyes patikákban nem lesznek gyógyszerészek. Hankó Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a fiókgyógyszertárak jelentős része olyan településen található, ahol nincs állandó orvosi ellátás, ezért az ilyen helyeken megvan a kockázata annak, hogy egy beteg sem orvossal, sem gyógyszerésszel nem tud konzultálni. Mint hozzátette, nem lehet megengedni, hogy a páciensek csak „másodrendű” egészségügyi ellátást kapjanak, márpedig a korábban említett szolgáltatások hiányában ez következhet be. Hankó jelezte: a Magyar Gyógyszerészi Kamara összegyűjtötte javaslatait és több mint két évvel ezelőtt készített egy anyagot, ami „azóta is ott van a minisztérium asztalán.” A kamara szerint tárgyalni kellene a javaslatokról. „Nem az a megoldás, hogy nem kell gyógyszerész a gyógyszertárba, hanem az, hogy nézzük meg, mi szükséges ahhoz, hogy vidéken a gyógyszerellátást biztosítani lehessen” – szögezte le a rádióműsorban.