Nem bocsátható szabadlábra a gólyatábori erőszakoló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem bocsátható feltételes szabadságra a hat éve a fonyódligeti ELTE-s gólyatáborban történt nemi erőszak elkövetője, mert fennállhat a bűnismétlés lehetősége – írja a Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanácsára hivatkozva a Hvg.hu. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a férfit korábban erőszakos közösülés miatt egy alkalommal felfüggesztett, egy alkalommal pedig végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték.

A férfi 2014 augusztusában fotósként dolgozott a fonyódligeti gólyatáborban, ahol a vád szerint egyik hajnalban megtámadott, fojtogatott, ököllel vert, megöléssel fenyegetett és megerőszakolt egy budapesti elsőéves hallgatót. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát.

– A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla 2016. június 22-én jogerősen kilenc év börtönre ítélte az akkor 40 éves budapesti férfit, aki jelenleg az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tölti büntetését – emlékeztetett a Hvg.hu.

Nemrég a Kecskeméti Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2020 júniusában az elítéltet – kifogástalan magatartására tekintettel – feltételes szabadságra bocsátotta. A döntés ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség büntetés-végrehajtási ügyésze fellebbezést nyújtott be, mivel az ügyészség álláspontja szerint a bíróság nem vette figyelembe az elkövetett bűncselekmény jellegét, annak kiemelkedő tárgyi súlyát, az elkövetés módját, valamint az elítélt előéletét, azt, hogy korábbi büntetései sem tartották vissza újabb nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetésétől. Mindezek miatt a szankció érvényesítése nem valósulna meg, másrészt az elítélt személyisége, előélete miatt fennállhat a bűnismétlés lehetősége.

A Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanácsa helyt adott az ügyészi fellebbezésnek, kiemelkedően fontosnak értékelve azt a tényt, hogy az elítélt esetében a korábbi büntetések nem bírtak kellő visszatartó erővel. Így az mellőzte a bíróság a gólyatáborban szexuális erőszakot elkövető fotós feltételes szabadságra bocsátását.