Nem kapja meg az LMP a klímabérlet hatástanulmányait

Nem kapja meg az LMP a klímabérlet hatástanulmányait

Egri busz (Fotó: Google Street View)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába adott be közérdekű adatigénylést az LMP, a Technológiai és Ipari Minisztérium nem adja ki a németországi kilenc eurós klímabérlet hazai bevezetésének vizsgálati dokumentációját. A tárca arra hivatkozott, hogy ez döntéselőkészítő anyag. A zöldpárt ugyanakkor érthetetlennek tartja a kommunikációt: miközben Palkovics László miniszter pozitívan nyilatkozik a német példáról, addig Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár kijelentette, hogy nem fogják bevezetni a klímabérletet Magyarországon. Ezek után pedig a minisztérium azért nem adja ki a hatásvizsgálatot, mert állításuk szerint döntéselőkészítő fázisban tart az ügy.

Az LMP ezért arra szólította fel a kormányt, hogy „szedjék össze magukat és segítsék meg a magyar embereket a klímabérlet bevezetésével!”. Hiszen véleményük szerint a bevezetése megkönnyítené azon családok életét, akik próbálnak túlélni a hipermagas infláció és az elszálló rezsiköltségek árnyékában.

A zöldpárt már hónapok óta szorgalmazza német mintára a klímabérlet bevezetését itthon is. Ungár Péter társelnök korábban úgy beszélt róla, hogy az havi ötezer forintért az összes közlekedési eszközre használható lenne. Vagyis – példája szerint – egy ember használhatná vele a fővárosi tömegközlekedést, majd elutazhatna vonattal Szombathelyre és az ottani közösségi közlekedésre is jó lenne.

Címkék: LMP, klímabérlet