Nem Soros, hanem egy afgán férfi szervezte a hajnali röszkei akciót – A helyszínről jelentjük

Nem Soros, hanem egy afgán férfi szervezte a hajnali röszkei akciót – A helyszínről jelentjük

Manszúr Khan és társai a belgrádi buszpályaudvar melletti Közgazdasági parkban (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepően sok migráns tud Belgrádban a kedd hajnali röszkei tömeges határsértési kísérletről, sőt olyan is akadt, aki a Magyar Hangnak személyesen beszélt arról, hogy hetekkel ezelőtt őt is megpróbálták rávenni, hogy együtt lépjék át a magyar határt. A migránsok elmondása szerint a szervezők afgán embercsempészek voltak, akik egyszerre vitték fel a migránsokat a magyar határra, így alacsonyabb árat kértek a szokásosnál, ezért sokan velük tartottak.

De ki lehetett a kérdéses embercsempész? Branislava Djonin, a Refugee Aid Serbia munkatársa szerint az embercsempészek ma már szinte kivétel nélkül a migránsok közül kerülnek ki, akik sokszor már maguk is megpróbálták átlépni a határt. Mivel azonban nekik sincs sok pénzük, a dílerekhez hasonlóan – akik sokszor maguk is kábítószerfüggők – így próbálnak pénzt keresni. A szakember szerint a szerb rendőrség nemigen foglalkozik már ezekkel az esetekkel, ahogy azzal sem, hová utaznak a migránsok. A szervezőt egyébként nem nehéz megismerni, egy afgán férfiról van szó, akinek egy M betű van a sapkáján.

Videón, ahogy a migránsok megpróbálnak áttörni a kerítésen | Magyar Hang

– Én már többször is próbálkoztam Magyarország felé, de nem sikerült átjutnom a határon, ezért nem mentem most – ezt már Muhammad Dzsalili, egy afgán férfi mondja, akivel a belgrádi buszpályaudvar melletti parkban találkoztunk. A férfi szerint az embercsempészek korábban általában 2-3 ezer euróért vállalták itt, hogy autóval elviszik őket Budapestig, azonban ezt már nemigen vállalja senki, mert a visszajelzések alapján ez csak nagyon kevés embernek sikerül. Dzsalili úgy gondolja, hogy a mai röszkei eset valószínűleg azért történhetett meg, mert kevés a migránsok pénze, így nem tudják megfizetni azokat az embercsempészeket, akik át is viszik őket a határon.

Hasonló véleményen van Manszúr Khan, egy másik afganisztáni férfi, aki már szintén többször próbálkozott átlépni a magyar határon. A fiatalember 2000 eurós összegről beszélt, ennyiért viszik el a migránsokat ma autóval Budapestig. Erre viszont alig van valakinek pénze, ezért is keresnek újabban más megoldást azok a férfiak, akiknek elegük lett abból, hogy a belgrádi utcákon éljenek.

A hazai propagandában tartja magát az az álláspont, hogy a migránsok nem feltétlen spontán módon, a Nyugat felé tartva szerveződnek, s próbálnak átjutni a határon. A kormánytévében Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző például azt mondta: „elképzelhető, hogy a Soros-szervezetek próbálták őket segíteni, mind külföldről, mind Magyarországról”.

Orbán 2016-ban: a madár se tud berepülni Magyarországra - Hangfelvétellel | Magyar Hang

A „Horgos  2” átkelő kedden egész nap zárva tart, ami megnehezíti a helyiek életét – tudósít a Vajdaság Ma –, hisz nagyon sokan Magyarországon dolgoznak, kerékpárral járnak át, s autóbusszal vagy szervezetten, külön kocsikkal mennek tovább a munkahelyükre. A „Horgos 1”-en viszont tilos a kerékpáros és gyalogos közlekedés.

További cikkünk a témában:

Orbán 2016-ban: a madár se tud berepülni Magyarországra - Hangfelvétellel | Magyar Hang

Amint arról a teljes magyar sajtó - közte a Magyar Hang is - beszámolt, egy hozzávetőlegesen 60 főből álló csoport igyekezett ma hajnalban betörni Magyarországra Szerbia felől. A miniszterelnök 2016. augusztus 26-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott interjújában még arról beszélt, megépítik azt a második védelmi vonalat, amellyel „légmentesen" zárható lesz a határ, és ez majd „egy időben érkező több százezer embert is fel tud tartóztatni".