Nem tudni, megtarthatta-e diplomata útlevelét Balog Zoltán

Nem tudni, megtarthatta-e diplomata útlevelét Balog Zoltán

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem árult el részleteket Magyar Levente külügy államtitkár arról, hogy visszavonták-e, vagy visszavonják-e a kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltán egykori miniszter, püspök, a református zsinat lemondott lelkészi elnöke diplomata útlevelét. A kérdést – miként arról a 24.hu beszámolt – az LMP-s Csárdi Antal tette fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. A kérdésre Magyar Levente államtitkár válaszolt, de csupán azt az ismert tényt közölte, hogy Balog Zoltánt még 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder János akkori köztársasági elnök, így diplomata útlevelet is kapott. További részleteket nem közölt.

Annak idején Szijjártó Péter volt Balog kinevezésének előterjesztője, azt azonban nem lehetett tudni, hol és miként áll Balog Zoltán diplomáciai szolgálatba. Képviselői mandátumáról azért mondott le, hogy lelkészként szolgálhasson. Balog Zoltán később nagykövetként először Izraelben képviselte az Orbán-kormányt, a miniszterelnöktől kapott megbízatása arra is szólt, hogy olyan helyeken is próbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működött. Balog 2019-ben fontosnak tartotta jelezni, hogy nem halmozza a „jól fizető állami állásokat”, nagyköveti megbízatásért például nem kap díjazást, bár az útiköltségét megtéríti a kormány.