Népszava: Csúszhat a döntés a magyar EU-s pénzek befagyasztásáról

Népszava: Csúszhat a döntés a magyar EU-s pénzek befagyasztásáról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei jövő keddi, december 6-ai brüsszeli ülésükön várhatóan nem fognak szavazni a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – értesült a Népszava. Utóbbi összeg 3000 milliárd forintot jelentene.

A lap szerint ennek az lehet az oka, hogy hogy több tagállam – például  a franciák, németek és olaszok – szeretné, ha az Európai Bizottság a november 19-ei állapotnak megfelelően frissítené az Orbán-kormány vállalásairól készült értékelését. Utóbbi időpont volt ugyanis a vállalások teljesítésére megadott határidő. Ez a a jelenleginél kedvezőbb bizottsági elemzést eredményezne, ami a Népszava következtetése szerint azzal járhat, hogy jelentősen csökken vagy akár meg is szűnik a felfüggesztésre ítélt pénzügyi kötelezettségvállalás összege.

Úgy tudják, az Európai Bizottság még nem kapott hivatalos felkérést az értékelése kiegészítésére, de a tagállamok megbízták az EU soros elnöki tisztét december végéig betöltő Csehországot, hogy továbbítsa az igényt. A döntés végső határideje december 19. lehet.

A lap információi szerint van olyan forgatókönyv is, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden mégis engedélyeznék a 2300 milliárd forintos támogatási programot. Igaz, ennek feltétele van: a magyar kormánynak két ügyben is fel kéne adnia vétóját. Nem bojkottálhatnák tovább az Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvételt és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodást sem.

Az Európai Bizottság szerdán délben jelentette be: azt javasolja, hogy hagyják jóvá a tagállamok a magyar nemzeti helyreállítási tervet, ugyanakkor a Magyarország által eddig megtett korrupcióellenes intézkedéseket kevésnek ítélték, ezért 7,5 milliárd euró befagyasztását javasolják.