Népszava: Szerveződnek a magánorvosok

Népszava: Szerveződnek a magánorvosok

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdtek szervezkedni a magánorvosok azután, hogy a kormány tervei szerint a szakmai továbbképzésük gyakorlati idejét nekik is a közellátásban kellene eltölteni – írja a Népszava. A lap a Magánorvosok az egészségügyért Facebook-csoportra hivatkozott, amely már állásfoglalást is közzétett. Ebben elfogadhatatlannak nevezték a terveket, a szabály alkalmazása pedig szerintük azt jelentené, hogy a magánszférában gyógyítók jelentős része abbahagyhatja és külföldön folytathatja a munkát.

A lapnak a csoport képviseletében Fried Zoltán orvos azt mondta, hogy néhány nap alatt 700-800 követőjük lett. Arra a kérdésükre, mire alapozzák, hogy az orvosok tömegesen hagynák el a szakmájukat, azt felelte: külön felmérésük erről még nincs, de körbekérdeztek szakmában, ezekből a beszélgetésekből egyértelműen ez volt számukra leszűrhető. Véleménye szerint, ha az orvoshiány enyhítése a cél, akkor olyan feltételeket kellene teremteni, hogy a gyógyítók önként menjenek vissza. Például el kéne törölni a vezényelhetőséget és visszaadni a közalkalmazotti védett státuszt.

Címkék: magánorvos