Népszava: több mint 16 ezer pedagógus inkább mégsem kért a minősítésből

Népszava: több mint 16 ezer pedagógus inkább mégsem kért a minősítésből

A pedagógusok mellett kiállt tömeg uralta 2022. október 23-án az utcát (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár eredetileg 22 ezer pedagógus került be a 2024. évi minősítési eljárásba, abban végül csak 5451-en vesznek részt – tudta meg az Oktatási Hivataltól (OH) a Népszava. Felidézték, az eljárás során a tanárok a korábbinál magasabb fizetéssel járó Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatba kerülhetnek. Az OH válasza szerint a résztvevők közül mindössze 1671 fő jelentkezése irányul a Pedagógus II. fokozatra.

A lap szerint a mostani minősítésen azért vesznek részt végül az előzetes jelentkezők számához képest ennyien kevesen, mert bár tavaly még kötelező volt a Pedagógus II. fokozat elérése, de törvényi változások miatt az idei évtől már nem az. Emiatt utólag meggondolhatták magukat azok, akik előzetesen még jelentkeztek. 

A Népszava szerint azért sem lelkesedhettek a pedagógusok a minősítésért, mert az egy hosszabb és bürokratikus folyamat, amelynek része egy részletes portfólió elkészítése. Utóbbit az idei minősítéshez még tavaly november 25-éig kellett elkészíteni, ám a státusztörvény idei januári életbe lépésével utólagosan változtattak a portfólió értékelésének egyes szempontjain is. Vagyis a lap szerint ez az új szempontrendszer még nem volt pontosan ismert, amikor a portfóliókat 2023-ban el kellett készíteni.

A Népszava által megkérdezett szakszervezetek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete szerint is ez visszamenőleges szabályozásnak minősül, ami törvényességi aggályokat is felvet. A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére azt írta: az érintetteket az eljárásba bekerülésről szóló levélben, valamint a portfóliófeltöltés határidejének betartására figyelmeztető levelekben is tájékoztatták a szempontrendszer kiegészítéséről. Ezt az OH is megerősítette a lapnak, akik szerint „a minősülőt hátrány nem érheti.”

Címkék: oktatás, pedagógusok