Novák Katalin: jövő tavasszal látogathat Magyarországra Ferenc pápa

Novák Katalin: jövő tavasszal látogathat Magyarországra Ferenc pápa

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadta Ferenc pápa

Fotó: Vatican News Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette: szándékában áll a látogatás – mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Rómában a közmédiának.

Novák Katalin – az MTI szerint – közölte: 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. A főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése – tette hozzá.

Az államfő azt mondta, hogy a szentatya jövő tavasszal érkezhet Magyarországra. Novák Katalin a találkozó második témájára, az ukrajnai háborúra térve ismertette: Ferenc pápával megállapították, hogy közös érdek a mielőbbi béke. Ferenc pápa a békéért imádkozik, a békéért szólal fel, és megtesz mindent, amire lehetősége van, hogy a béke követe lehessen – hangoztatta az államfő.

Novák Katalin hangsúlyozta: a magyarok is a béke érdekében szólalnak fel és azt szeretnék, hogy mielőbb véget érjen az orosz-ukrán háború. Szavai szerint csütörtöki látogatása a béke iránti elköteleződésünket erősítette meg. A köztársasági elnök elmondta, hogy a pápával hosszan beszéltek a családok támogatásáról, a magyar családpolitikáról. Arról, hogy „mi Magyarországon mi mindent tettünk azért, hogy jó legyen gyereket vállalni, gyereket nevelni” – mondta, kiemelve, hogy ezt a szentatya is nagyra értékeli.

Novák Katalin azt mondta: büszke rá, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, miközben az abortuszoké a felére csökkent. „Ferenc pápa is mindenkor kiáll a hagyományos családi értékek mellett” – fogalmazott Novák Katalin.

A köztársasági elnök elmondta, Ferenc pápa azt is hangsúlyozta, hogy szükség van női vezetőkre a világban. A katolikus egyházfő egyúttal arra bátorította őt, hogy női államfőként, amikor csak lehetősége van, álljon ki a békéért – ismertette Novák Katalin, aki kitért rá: a szentatya áldását is magáénak tudhatja és – mint mondta – „ezt az áldást viszem haza a magyar embereknek”.

A Vatican News a találkozóról azt írta: Novák Katalin és Ferenc pápa beszélgetése spanyol nyelven, tolmács nélkül folyt. A beszámoló szerint a pápai audiencia végén került sor az ajándékcserére. Ferenc pápa egy bronzszoborral ajándékozta meg a magyar államfőt. A műtárgy egy gyermeket ábrázol, aki segít egy másik gyermeknek felállni. Az alkotáson két felirat szerepel: „szeretni” és „segíteni”. A pápa továbbá átadta az elnöknek idei Béke világnapi üzenet, az Emberi testvériségről szóló dokumentumát és a Vatikáni Könyvkiadó által kiadott kötetet, amely a pápa 2020. március 27-én a Szent Péter téren tartott Statio Orbis-szertartásának állít emléket.

Novák Katalin is megajándékozta Ferenc pápát: egy népihímzésű miseruha stólával, Liszt Ferenc: „Két legenda” (Légendes) zongoradarabjának CD-felvételével és kottájával, Talentum Hungaricum „Zenében a tehetség!” zenei válogatás CD felvételével, valamint Dr. Kovács Levente „Evangélium 21” című művészeti gyűjteményével viszonozta a pápa gesztusát.

A Szentszék közleménye szerint a magyar köztársasági elnök találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárával is.