Novák Katalin rendelte meg, mi fizethetjük a férje kiképzéséről szóló videót

Novák Katalin rendelte meg, mi fizethetjük a férje kiképzéséről szóló videót

Veres István, a köztársasági elnök férje, egyenruhában

Fotó: Facebook- képernyőkép / Novák Katalin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A köztársasági elnök közösségi médiás felületeire csak az elnök tevékenységével összefüggő tartalmak kerülnek fel, amely tartalmakat minden esetben a Sándor-palota készíti el” – ezt válaszolta a Magyar Hang azon kérdésére Novák Katalin hivatala, hogy ki rendelte meg az elnök asszony férjének, Veres Istvánnak a katonaheteiről szóló filmet.

Nem tévedésből írunk heteket: ahogy a héten kiderült, a jegybanki vezető Veres öt hét alatt abszolválta az önkéntes tartalékos katonai kiképzést, mely egyenesen alezredesi rendfokozatba emelte őt. Ez ismereteink szerint példátlan a Magyar Honvédségnél, a területre rálátó forrásunk azt mondta, egykori hivatásos katonák is csak 20-25 év példaértékű szolgálat után juthatnak hasonló tartalékosi rendfokozatba, amennyiben nyugdíjazásuk után is a seregben maradnak.

A Novák Katalin oldalán közzétett, a fókuszban végig Veres Istvánt tartó rövidfilm tehát közpénzből készülhetett. Novák pedig a hadsereg főparancsnokaként maga is ott volt férje eskütételén, a ceremónia után boldogan ölelte meg párját; lényegében egy profin elkészített családi videót láthattunk, melyet az állampolgárok fizethettek.

Azt azonban a Sándor-palota külön kérdésünkre sem árulta el, hogy a film készítése mennyibe került – ezzel kapcsolatban tehát közérdekű adatigénylést kell benyújtanunk.

Arra is rákérdeztünk a Sándor-palotánál, hogy Verest milyen előzetes katonai tapasztalatai tették alkalmassá az alezredesi rendfokozatra. Az elnök hivatala azzal, a Magyar Honvédségtől már ismert magyarázattal érvelt, hogy a civil életből érkező önkéntes műveleti tartalékosokat az iskolai végzettség, szakmai tapasztalat, életkor, valamint a civil életben betöltött beosztás alapján veszik fel. „Veres István esetében tehát teljesen megfelel az iskolai végzettsége, szakmai tapasztalata, civil szakmai beosztása, valamint életkora alapján az alezredesi hadi beosztású hely betöltésére, az ehhez szükséges kiképzést elvégezte” – állította a Sándor-palota.

Az elnöki hivatal kérdésünkre azt is közölte: Verest önkéntes műveleti tartalékosként természetesen megilleti a jelenleg mintegy nettó 200 ezer forintos rendelkezésre állási díj, aktív szolgálata alatt pedig a főtiszteknek járó nettó több mint 460 ezer forint.

Csakhogy Novák Katalin férje ezt a pénzt nem teszi zsebre, inkább jótékonysági célra fordítja. Veres ugyanis „felajánlotta a teljes illetményét (…) a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány részére, amely fő feladata a nyugállományú katonák, a katonaözvegyek és a katonaárvák támogatása szükségszerű segélyezése.” Bár ez nagylelkű gesztus, tegyük hozzá, Veres Istvánnak nincs is égetően szüksége a tartalékosi jövedelemre, hiszen az MNB pénz-és devizapiaci igazgatójaként is szépen kereshet, nem szólva Novák Katalin bruttó 4 milliós, idén pedig várhatóan tovább növekedő fizetéséről.

Bár Veres kinevezése után gyakorlatilag felesége parancsnoksága alá kerül – és egyszerre tölt be vezető pozíciót a honvédségnél és a kormánytól, illetve politikai ciklusoktól elvileg független jegybanknál – a Sándor-palota biztos benne, hogy nincs szó összeférhetetlenségről. Ha a pozícióhalmozás és Veres katonai kinevezése jogilag nem is összeférhetetlen, erkölcsi szempontból nézve mindenféleképpen kínosnak mondható. Különösen azután, hogy a fiatalítás jegyében sajtóértesülések szerint nemrég száznál is több 45 évét betöltött hivatásos tisztet küldtek el a Magyar Honvédségtől. A menesztett katonák sok esetben 25 év szolgálati időt tudtak maguk mögött. Ezután jött Veres (igaz, csak tartalékosi) eskütétele, akinél a jelek szerint nem volt probléma 49 éves életkora és katonai ismereteinek hiánya sem.

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nem csak Novák Katalin férje kezdte meg februárban tartalékosi szolgálatát: egy másik NER-közeli vállalkozó is mundért öltött. A Design Terminál ügyvezetőjeként és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként is ismert Böszörményi-Nagy Gergely Veressel egy alakulatban, szakaszvezetői rendfokozatban kezdte meg öthetes tartalékosi tréningjét, hogy aztán már főhadnagyként tegyen esküt.