Növekvő fertőzöttséget jelez a szennyvíz Budapesten és több nagyvárosban

Növekvő fertőzöttséget jelez a szennyvíz Budapesten és több nagyvárosban

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának mennyiségében, ezek Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei – közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása – írja az NNK.

Azt is közölték: az elmúlt hetek újabb mintavételezéseihez a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések, így Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta.