November elejére ígérte Péterfalvi a Pegasus-ügy kivizsgálását

November elejére ígérte Péterfalvi a Pegasus-ügy kivizsgálását

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pegasus-ügyben a vizsgálat folyamatban van, november elejére lehet eredmény – jelentette ki a HVG.hu megkeresésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője, Péterfalvi Attila. Mint a hivatal közölte, „a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben [vizsgálódnak], amelyek szerint egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust.”

Ennél persze kicsivel többről szól a gyanú: kormánykritikus személyek telefonjára telepítették a Pegasus kémprogramot, az ő megfigyelésük pedig nyilván elsősorban a kormánynak állhat érdekében. Legutóbb kiderült, hogy megfigyelték Németh Dániel fotóst is, aki rendre nyomon követte a kormánypárti és kormányközeli emberek luxusjachtozását. De a listán szerepelt Panyi Szabolcs és Szabó András újságírók neve is, ahogy Simicska Ádámé, Varga Zoltán üzletemberé és az ügyvédi kamara elnökéé, Bánáti Jánosé is.

A NAIH elnöke azt mondta, a vizsgálati eljárás végéig nem közölnek információt az ügyről. Szerinte még legalább másfél hónap, amíg lezárhatják a kutatást. Ezt követően tájékoztat majd. Viszont azt már most kijelentette, hogy az ügy részleteinek jó része titkos vagy minősített adat, így ezek a későbbiekben sem hozhatók nyilvánosságra. A témában kutakodó MSZP-s képviselő, Mesterházy Attila is arról beszélt: konkrét nevekről is érdeklődött a belső elhárítás vezetőjénél, de sokra nem jutott, végül pedig titoktartásit írattak alá vele is.