Novemberig titkolná a kormány, hogy mennyibe kerültek Orbán texasi és bécsi útjai

Novemberig titkolná a kormány, hogy mennyibe kerültek Orbán texasi és bécsi útjai

Dallas, 2022. augusztus 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden vesz részt az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) vezetőségi tagjaival a CPAC nyári konferenciájának megnyitója előtt Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A végsőkig elmegy az Orbán-kormány, hogy titokban tartsa belföldi és külföldi programjainak költségeit – ezzel szembesült a Magyar Hang, amikor közérdekű adatigénylésben érdeklődött a rendezvények büdzséjével, a résztvevők számával kapcsolatban.

Rezsivédelem, óránként százezer forintért

Lapunk három program – a Sopronbánfalván tartott kihelyezett kormányülés, a július végi bécsi protokoll-látogatás és Orbán Viktor amerikai útja – kapcsán küldött kérdéseket. Mi számoltunk be ugyanis róla először, hogy óránként százezer forintért lehet bérelni azt a termet, ahol június elején „rezsivédelmi” ülést tartott az Orbán-kabinet. A négynapos programot az állami tulajdonú sopronbánfalvai kolostorszállóban rendezték meg, és négy napra a hotel összes szobáját kivették a kormánytagok részére; ez több milliós tételt jelenthetett – vagy, ha nem fizettek érte, ugyanekkora kiesést a hotelt piaci alapon üzemeltető Eszterháza Fesztiválközpontnak.

A sopronbánfalvai ülés már csak azért is hatott furcsán, mert a kormány közben fennhangon hirdette, hogy magukon kezdik a spórolást; ha ezt valóban komolyan vennék, Orbán Viktor a potom 21 milliárd forintból átépített Karmelita Kolostorban is fogadhatta volna minisztereit.

A Bristolban is sikerült egy jót „spórolni”

Ennél is nagyobb rongyrázásnak tűnt, amikor Karl Nehamer osztrák kancellárral folytatott beszélgetése után Orbán Viktor és Szijjártó Péter a fényűző Bristol szállodában szállt meg, ahova – az Azonnali állítása szerint – magukkal vitték több mint harmincfős stábjukat is. A Bristolról tudható, hogy lakosztályaik átszámolva 200-300 ezer forintba is kerülnek egy éjszakára. A bécsi éjszakát ráadásul semmi sem indokolta, hiszen a kormányzati küldöttség a Nehammer-találkozó után két órán belül visszatérhetett volna Budapestre.

Orbán Viktor és Szijjártó ezután az Egyesült Államokban, a Dallasban megrendezett konzervatív CPAC-konferencián folytatta a kitartó és példamutató kormányzati spórolást. A részvétel költségei nem ismertek; bár a konferencia szervezői és a kormány is hangsúlyozza, hogy a kabinet nem fizetett  a részvételért, a több napos út így is rengetegbe kerülhetett. Például azért is, mert a magyar delegáció a honvédségi luxusrepülővel, a Falconnal utazott: az Átlátszó becslése alapján csak az oda-vissza út üzemanyagköltsége elérhette az 57 millió forintot.

A kíváncsiság veszélyezteti a kormány munkáját

A Magyar Hang augusztus 5-én küldött kérdéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodának, a Miniszterelnöki Kormányirodának, a Miniszterelnökségnek, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. A megkeresett minisztériumok két hét elteltével, augusztus 22-23. tájékán sorban tájékoztattak róla, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt csak 45 napon belül tudnak válaszolni, mivel adatigénylésünk teljesítése veszélyeztetné őket a közfeladatok ellátásában.

Úgy tűnik, kérdéseink azóta is komoly veszélyt jelentenek a kormány munkavégzésére, hiszen szeptember 19-én ismét levelet kaptunk: a minisztériumok élnek a veszélyhelyzet adta törvényi lehetőségekkel, és újabb 45 nappal tolják ki a válaszadás határidejét.

Ez azt is jelenti, hogy lapunk olvasói csak november 3-án tudhatják meg, hogy hány milliót költöttek el közpénzből egy június elején tartott rendezvényre. Bár az uniós forrásokban reménykedő kormány most törvényjavaslat formájában puhítana a közérdekű adatigénylés eddig rendkívül szigorú szabályozásán, kérdéses, hogy a lazítás visszamenőleges formában is érvényes lesz-e – és így vonatkozik-e lapunk beadványára is.