Válasz Online: Kirúgtak egy vezető diplomatát, miután kiderültek Orbán útjának részletei

Válasz Online: Kirúgtak egy vezető diplomatát, miután kiderültek Orbán útjának részletei

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elküldtek egy vezető beosztású diplomatát a bécsi magyar nagykövetségről, miután az Azonnali beszámolt Orbán Viktor és stábja bécsi „rongyrázásáról”, és a nemzetbiztonságiak is el kezdtek vizsgálódni – tudta meg a Válasz Online. Ráadásul az Azonnali bezáratását is nem sokkal ezt követően jelentették be, bár Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, a lap többségi tulajdonosa állította, a kettő között nincs összefüggés. 

A cikk felidézte: augusztus elsején számolt be arról az Azonnali, hogy még az osztrák szervezők is meglepődtek Orbánék fényűzésén a magyar kormányfő bécsi útján. A miniszterelnök az éjszakát is Bécsben töltötte, méghozzá a Hotel Bristol nevű luxusszállodában, ahol a lakosztályok két-háromszázezer forintba kerülnek éjszakánként. A miniszterelnökkel ráadásul huszonötfős stáb érkezett, plusz Szijjártó Péter külügyminiszterrel is egy tízfős stáb. Pár napra rá szintén az Azonnali írta meg, hogy a külügy visszahívta egy washingtoni diplomatáját, mert Szijjártó Péter elégedetlen volt a Fox News által vele készített interjúval. A külügyminiszternek nem tetszett, hogy nem a stúdióban kérdezték, csak élő adásban kapcsolták, ráadásul előtte várakoznia is kellett.

Nem sokkal később, augusztus 4-én aztán kiderült: megszűnik az Ungár Péter és Gerényi Gábor tulajdonában álló Azonnali. A döntésnek állítólag gazdasági okai voltak, viszont a parlamenti képviselő csak pár nappal augusztus 4-e előtt döntötte el végleg, hogy kiszáll a lap finanszírozásából. A Válasz Online megkeresésére viszont azt mondta, már a választások környékén megfordult a fejében, hogy kiszáll a lapból. Azt több hiteles forrás is megerősítette a Válasznak, hogy Ungár már április környékén beszélt nekik erről. A költségeknek egyébként körülbelül a felét állta ő eddig, a másik rész pedig befolyt állami vagy államhoz kötődő cégek hirdetéseiből. 

A bécsi magyar nagykövetség egyik vezető beosztású diplomatájának eközben azonnali hatállyal mondtak fel, majd a külügyből is elküldték az ott évtizedek óta szolgáló munkatársat. A Külügyminisztérium a lap cikkének megjelenéséig nem válaszolt arra a kérdésre, mi volt az elbocsátás oka, a Válasz Online osztrák fővárosból származó értesülései szerint arra voltak kíváncsiak a kirúgásba torkolló vizsgálatot végző nemzetbiztonságiak, honnan szivároghatott ki információ Orbán Viktor bécsi útjáról és a washingtoni történetről.

„Persze hogy mi köze ehhez a külügynek, vagy hogy miért nemzetbiztonsági ügy egy már megtörtént miniszterelnöki útról szóló beszámoló, az jó kérdés – a miniszterelnök tartózkodási helyét előre közölni talán még lehetne is az, utólagos hír viszont aligha jelenthet bármilyen kockázatot a kormányfő biztonságára” – jegyezte meg cikkében a Válasz Online. A lap szerint a titkosszolgálat könnyűszerrel kutakodhat, ha szeretne, például bírósági vagy miniszteri engedély sem kell ahhoz, hogy kikérjék az újságíró híváslistáját.