Ismét csökkent az ideiglenes védelmi státuszt kérő ukránok száma

Ismét csökkent az ideiglenes védelmi státuszt kérő ukránok száma

Menekültek a záhonyi vasútállomáson (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre kevesebb olyan ukrajnai menekült érkezik Magyarországra, aki ideiglenes védelmi státuszt kap, novemberben 1040 ilyen ukrán állampolgár akadt. Ez a szám alacsonyabb, mint bármelyik másik hónapban a státusz bevezetése óta – derül ki az Eurostat adataiból, amelyet az MTI ismertetett.

A konkrét számok: márciusban 1440, áprilisban 7075, májusban 6935, júniusban 5650, júliusban 2794, augusztusban 1895, szeptemberben 1220, októberben 1240, novemberben pedig 1040 ilyen jogállást biztosított Magyarország az ukrajnai menekültek számára.

A hazánkba érkezett ukrán menekültek száma ugyanakkor jóval magasabb, a rendőrség minden nap kiadja a legfrissebb számokat. A legfrissebb közlés szerint például csak kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5279-en léptek be Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6801-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A számokból tehát az olvasható ki, hogy az ide érkező menekültek többsége jellemzően hamar továbbáll Nyugat-Európába, Lengyelországba.

Az ideiglenes védelmi státuszért folyamodók számának csökkenése azonban nem csak Magyarországra igaz. Azt írták ugyanis, hogy novemberben az unió húsz tagállamban esett vissza az ideiglenes védelmi státuszt kérő és kapó ukrajnai menekültek száma az előző hónap adataihoz képest. Az adatokat közlő európai országok októberben összesen 163 ezer 390, novemberben 139 400 ilyen jogállást biztosítottak az ukrajnai menekülteknek. Összességében azonban ez a novemberi adat is jelentős, hiszen az ukrajnai háború elől menekülők ennek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, tölthetnek be állást és járhatnak a gyerekeik állami iskolába.

Novemberben a legtöbb, 40 370 ideiglenes védelmi státuszt biztosító Lengyelországot Németország (36 385), Románia (10 745) és Franciaország (8835) követte. Lengyelország novemberben az októberi adatokhoz képest 14 ezer, Németország 1200-zal kevesebb ilyen státuszt adott meg a kérelmezőknek. Jelentősebb növekedést Franciaországból (5505) és Romániából (2320) jelentettek.

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a novemberben ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Észtországban volt a legnagyobb (1,4), majd Lengyelországban 1,1.

A menekült ukrajnai kiskorúak számára novemberben Németország biztosította a legtöbb, 10 495 ideiglenes védelmet, majd Lengyelország (9105), Románia (3450) és Olaszország (2210) következett. Megjegyezték, hogy az ideiglenes védelemben részesülő ukrajnaiak többsége nő volt.