Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak

Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak

Kormányablak Vecsésen (Fotó: Facebook/Szűcs Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége a home office, vagyis az otthoni munkavégzés elrendelését sürgeti az ágazatban.

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a közszolgálati dolgozók érdekképviselete. Azt szeretnék, hogy a kormánytisztviselők számára is legyen lehetőség az otthoni munkavégzésre, az államigazgatás működőképességének fenntartása, a dolgozók, a családtagjaik és a lakosság egészségének megóvása érdekében. Egy ilyen lépést a szombattól két hétre bevezetett kijárási korlátozás szerintük még indokoltabbá tesz.

Mint írták, a központi államigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők tisztában vannak a koronavírus következtében kialakult veszélyhelyzet súlyosságával és a kormányra háruló tengernyi feladattal. Az ország működőképességének fenntartása a kormány feladata és felelőssége, a kormánynak folyamatosan működnie kell. A kormányt pedig a kormánytisztviselőknek kell segíteniük, tapasztalataik szerint a munkatársak gyakran többlet feladatokat és ügyeletet látnak el, túlmunkát végeznek, veszélyes környezetben dolgoznak.

A kormányzati igazgatásról szóló hatályos törvény viszont lehetővé teszi a munkáltatók számára az otthon végezhető munka lehetőségét, ennek kereteit pedig a törvény szigorúan szabályozza. Azokban a munkakörökben, ahol az otthoni munka feltételei adottak, a jelenlegi veszélyhelyzetben ezt feltétlenül indokoltnak tartják elrendelni. Már csak azért is, hogy a kormány tisztviselői ne váljanak vírushordozóvá a munkahely, az ügyfelek, a család és a közlekedési eszközök között. – Ha a közszolgálat tisztviselői közül sokan fertőzöttek lesznek, akkor az államigazgatás működőképessége veszélybe kerül – írták.