Nyolc kormánytisztviselőt buktattak le és vettek őrizetbe

Nyolc kormánytisztviselőt buktattak le és vettek őrizetbe

A nyomozó ügyészség által műszaki vizsgállomásokon lefoglalt kenőpénz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolc kormánytisztviselőt őrizetbe vételét rendelte el a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség azt követően, hogy több műszaki vizsgaállomásnál is összehangolt akciót hajtott végre – derül ki a szerv lapunkhoz eljuttatott közleményéből, amely szerint bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

A tájékoztatás szerint az illetékes szakállamtitkárság jelzése alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat végzett felderítést, amelynek eredményeként a nyomozó ügyészség 2023. január 30-án összehangolt akciót hajtott végre. Ennek eredményeként elrendelték a műszaki vizsgaállomáson elfogott nyolc kormánytisztviselő őrizetét.

A megalapozott gyanú szerint egy közép-magyarországi kormányhivatal dolgozói, a gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kapcsolatos hatósági tevékenységükkel összefüggésben – rendszeres haszonszerzésre törekedve – vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyintézés során a vizsgaállomáson megjelent ügyfelektől. A vizsgabiztosok a jogtalan vagyoni előnyként elfogadott készpénzről nyilvántartást vezettek, azt a hivatali munkaidő lejárta előtt – rendszerint a műszaki vizsgáló állomás öltöző-helyiségében – összegyűjtötték, majd egyenlő arányban szétosztották, függetlenül attól, hogy az adott napon mely kormánytisztviselő milyen összegű korrupciós pénz vett át hivatali eljárása során.

A Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat állományába tartozó rendőrök közreműködésével a vizsgabiztosoknál történt kutatások során több mint 53 millió forint készpénz került elő, amelyet az ügyészség lefoglalt. A gyanúsítottként kihallgatott hivatalos személyek beismerő vallomást tettek.