Nyolc újabb gazdasági döntést jelentett be Szijjártó Péter

Nyolc újabb gazdasági döntést jelentett be Szijjártó Péter

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken a gazdasági operatív törzs újabb döntéseiről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A tárcavezető szerint azért van szükség az újabb intézkedésekre, hogy idecsábítsuk a befektetőket, akik pörgetik a gazdaságot. – Az így érkező befektetőkre van szükség az idei 5,5 százalékos GDP-növekedéshez, ami után adóvisszatérítés járhat a családosoknak – emlékeztetett.

A nyolc terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésből négy az iparhoz kapcsolódó fejlesztés:

  • Komáromnál, ahol akkumulátorgyár készül, elkerülő utat építenek, fejlesztik a városon belüli közlekedést és modernizálják a vasútvonalat, azt nem árulta el a miniszter, hogy mekkora összegből.
  • A Nyíregyháza melletti ipari parkot továbbfejlesztik.
  • Gödön ipari innovációs fejlesztési területet hoznak létre.
  • Dunakeszin vasúti átrakót alakítanak ki, amely biztosítja a Budapesttől északra fekvő ipari körzetek logisztikai igényeinek kielégítését.

A következő döntések inkább az innovációt, a képzett dolgozók alkalmazását segítenék:

  • A külföldön szerzett diplomák magyarországi elismertetése gyorsabb lesz, egy hónap alatt kell kiadni az ehhez szükséges igazolásokat.
  • Csökkentik, illetve részben eltörlik a szabadalmak fenntartási díját.
  • Kedvező feltételeket ajánlanak a „digitális nomádok”, vagyis az olyan magasan képzett, informatikai, telekommunikációs munkát végző emberek magyarországi letelepítéséhez, akik nincsenek helyhez kötve a munkavégzésben.

A nyolcadik intézkedés egyik kategóriába se sorolható: eszerint a Hajdúnánás külterületén készülő Moto GP-pálya építését felgyorsítják, hogy 2023-ban már versenyt rendezhessenek ott.

Szijjártó Péter korábban már bejelentett hét új jogszabályt, közülük az keltette a legnagyobb feltűnést, hogy , hogy külföldi munkavállalókkal erősítené a gazdaságot.