Kettészakadhat az ország, jön a hidegfront

Kettészakadhat az ország, jön a hidegfront

Viharfelhők (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken nyugat felől egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik fölénk, és előbb a nyugati, majd délután, estefelé a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Keleten ugyanakkor több napsütés valószínű, és kicsi a csapadék kialakulási esélye. A délkeleti szelet nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések. Zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 34 és 40 fok között valószínű, de elsősorban a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek.

Az OMSZ figyelmeztetést is kiadott péntekre, mert egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek előoldalán a délután folyamán – jelentős bizonytalanság mellett – szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon. A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 km/h), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 4 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>20-25 mm) is társulhat.

Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak. Az éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadék) lehet a legfőbb veszélyforrás, de lokálisan továbbra is előfordulhat viharos kifutószél és jégeső. 

Pénteken a kánikula miatt még sokan tapasztalhatnak migrént, illetve koncentrálási problémákat, tompaságot és vérnyomás-problémákat. A szívbetegek és keringési rendellenességgel küzdők könnyen kimerülhetnek – figyelmeztet az Időkép. Többeknél jelentkezhet alvászavar, ennek következtében napközben kialvatlanság, fáradtság. 

A naposabb tájakon fennáll a napszúrás veszélye is. A szelesebb tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.

Címkék: időjárás