Önkénteseket keresnek a kórházakba

Önkénteseket keresnek a kórházakba

Koronavírusos beteget ápolnak (fotó: Koronavírus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkezőknek szervez három-négy órás tréninget a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete. A képzés azoknak szól, akik a covidos betegeket ellátó osztályokon segítenének– vette észre a 444.hu a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének felhívását. A tréningen alapismereteket szerezhetnek a koronavírus-betegségről, oktatást kapnak a védőeszközök helyes használatáról. Tananyag továbbá a koronavírus-fertőzött betegek észlelése; vérnyomás, oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése. Beletanulhatnak az oxigén adásába különböző eszközökkel, és ismereteket szerezhetnek fekvő, ülő beteg itatásáról, etetéséről. A képzés része egy kommunikációtréning a betegekkel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben. Továbbá ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

A szervezők főként fiatal, fizikailag és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen embereket toboroznak, akik hajlandóak védőfelszerelésben, nehéz körülmények között dolgozni valamelyik megyei kórházban. Legjobb esetben már beoltott vagy az elmúlt hat hónapban a betegségen átesett jelentkezőket keresnek. Ha egyik sem igaz rájuk, de vállalják a fertőzésveszélyt, nem lehetnek idősebbek 45 évesnél – írták.

Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kórházakon múlik, hogy igénybe veszik-e az így kiképzetteket.

Eközben a Semmelweis Egyetem klinikájának intenzív osztályára is keresnek önkénteseket. „Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!” – szól a felhívásuk.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után reagált a Semmelweis Egyetem a következőkkel:

„Nem keres önkénteseket a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája (AITK). A social media felületeken többek által megosztott bejegyzés nem friss, egy éve tette közzé a klinika annak érdekében, hogy a megnövekedett feladatellátásban (pl. a triázsoláshoz, adminisztratív feladatokhoz) segítséget kérjen az egyetem hallgatóitól. A fals információk megjelenése miatt a klinika levette honlapjáról a bejegyzést. Ugyan az egyetem dékánjai múlt héten hirdették meg, hogy az egyetemen dolgozó nem klinikus orvosok és gyógyszerészek jelentkezését várják, a brit vírusmutáció okozta megnövekedett esetszám és a prevenciós, a diagnosztikus és a betegellátással összefüggő feladatok számának növekedése miatt, de az itt jelentkezők is az egyetem más, COVID-ellátásban érintett klinikájára kerülnek. A Semmelweis Egyetemen, mint a legnagyobb hazai COVID-ellátó egészségügyi intézményben az EMMI miniszter utasításában foglaltak szerinti a betegellátás folyamatos.”