Operatív törzs: Bezártak egy üzletet, mert megtagadták a maszkviselést

Operatív törzs: Bezártak egy üzletet, mert megtagadták a maszkviselést

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, maszkviselési szabályok megszegése miatt 235 esetben intézkedtek a rendőrök, közterületen emiatt 186 esetben léptek fel, az üzletekben pedig 38 esetben találtak szabálytalanságokat a maszkviselés kapcsán. Egy tatabányai épületgépészeti áruházban egyetlen alkalmazott sem viselt maszkot, az ellenőrzést végző rendőröknek a tulajdonos elmondta, soha nem viselt maszkot, és nem is fog. Az üzletet tíz napra bezárták. Tömegközlekedési eszközön 11 emberrel szemben kellett intézkedni.

A nyitva tartási szabályok megszegése miatt egy esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Mostanáig összesen 77 vendéglátóhelyet kellett bezárni ilyen okból. Éttermekben és egyéb vendéglátóhelyeken mostanáig 486 intézkedés történt, 126 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

A kijárási tilalom megszegése miatt 283 esetben kellett intézkedni a rendőröknek, és ezzel 6786-ra emelkedett az ilyen jellegű intézkedések száma. Egy nap alatt 275 esetben szegték meg a kijárási tilalmat ténylegesen, három esetben pedig a kutyasétáltatás során lépték túl az ötszáz méteres határt.

A tranzitszabályok megszegése miatt 61 esetben lépett fel a rendőrség, házi karantént pedig 18622 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént. Egy nap alatt 8722 újat rendeltek el, jelenleg összesen 49549 zárlat van hatályban.

Galgóczi Ágnes, az Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője vérkészítmények fontosságára hívta fel a figyelmet, a vérplazma-terápia ugyanis meglőzheti a betegség súlyossá válását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy csalók Müller Cecília, Zacher Gábor vagy Csókay András nevét felhasználva koronavírus-gyógyszereket árulnak az interneten. Kiemelte, ilyen készítmények nem léteznek, figyeljen oda mindenki nehogy csapdába csalják.