Orbán: Higgadtságra van most szükség

Orbán: Higgadtságra van most szükség

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 16-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar vezetők is kiadtak néhány, meglehetősen szűkszavú nyilatkozatot a Facebookon a Lengyelországban becsapódott rakétával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszerelnök arról tájékoztatott, hogy a kormányülésen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit. Illetve megjegyezte, hogy „higgadtságra van most szükség."

Szijjártó Péter külügyminiszter videójában kijelentette, hogy a magyar és a lengyel népet speciális kapcsolat, testvériség fűzi össze. Ezért nagy aggodalommal tölt el bennünket, ha rossz hír érkezik Lengyelországból. Reggel Szijjártó telefonon egyeztetett a lengyel külügyminiszterrel. Kifejezte a magyar szolidaritást, és felajánlotta neki a magyar segítséget.

A lengyel külügyminiszter egyelőre nem tudott biztosat mondani a rakétabecsapódással kapcsolatban. Nem tudják, hogy kik lőtték ki a rakétákat, de átfogó vizsgálatot végeznek. Behívatták az orosz nagykövetet, és jegyzékben követelnek magyarázatot tőle. Lengyelország kezdeményezte az Észak-atlanti Tanács összehívását a NATO alapegyezmény negyedik cikkelye alapján.

Szijjártó szerint fontos, hogy a stratégiai nyugalom határozza meg a reakciókat. Emellett bejelentette, hogy az orosz rakétatámadások következtében a Barátság-kőolajvezeték egyik transzformátorállomás megsérült, de maga a vezeték nem. Ezért valószínűleg viszonylag gyors lesz a javítás, és Magyarország energiaellátása nincs veszélyben.