Orbán nem elégedett a versenyképességgel, még a héten akciótervet fogadnak el

Orbán nem elégedett a versenyképességgel, még a héten akciótervet fogadnak el

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Orbán Viktor mögött Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (j2) (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon van Európa egyik legstabilabb kormánya – az állami hírügynökség tudósítása szerint erről beszélt Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-török üzleti fórumán, amelyen részt vett Recep Tayyip Erdogan török elnök is. A miniszterelnök szerint Törökországnak is stabil a kormányzati rendszere és egy erős felhatalmazású vezetője van, és abban bízik, hogy a stabil kormányok gazdasági együttműködése nagy sikerre vezet majd.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságnak kulcskérdés a versenyképesség, és bár Magyarország ma már egy versenyképes országnak tekinthető, de „egyáltalán nem vagyunk megelégedve a mostani állapotokkal”. A magyar gazdaság versenyképességét radikálisan javítani kell, ezért a kormány hamarosan – talán már ezen a héten – elfogad egy versenyképességet segítő akciótervet.

Orbán Viktor ismét beszélt arról is, hogyan látja a világot. Szerinte mindenki érzi a nyugati világban, hogy „van valami a levegőben”, a politika nyelvezete és maga a küzdelem is szerinte durvább lett, „időnként egészen brutális”. Itt azt említette, hogy új technológiák jelentek meg, mint a közösségi média, vagy éppen „a kormányokat is elérő fake news”. Ennek ellenére szerinte vannak visszatérési kísérletek a nemzeti keretekhez, erről szól például az amerikai elnök megválasztása, illetve a brexit.

Erdogan pedig az Index tudósítása szerint azt mondta, hogy a törökök „soha nem úgy néztek Magyarországra, mint egy külföldi országra”, mivel a két országot összekötik a gyökereik, vannak közös szavak, népzene, közös identitás és csaknem 500 éves múltra visszatekintő kétoldalú kapcsolatok. Az elnök hisz benne, hogy öt év múlva már sokkal magasabb színvonalú lesz a két ország kapcsolata, ami egyébként már most is remek. 2013 óta létrejött például vegyes gazdasági bizottság, ipari partnerségi bizottság, közlekedési bizottság, közös afrikai munkacsoport. Utóbbi segítségével közösen léphet a két ország Afrika területére, ami tágas lehetőségek színhelye, a turizmus, az infrastruktúra, vagy akár a mezőgazdaság területén.

A rendezvényen egyébként jelen volt, sőt Orbán Viktortól külön köszöntésben részesült Adnan Polat. A török üzletember arról vált ismertté, hogy volt közös cége Tiborcz Istvánnal, több nemzeti kereskedőházat is üzemeltet, de Orbán Viktor személyesen vezette körbe Felcsúton.

A kormányfő később Recep Tayyip Erdogan társaságában felavatta Gül Baba türbéjét. Ott arról beszélt, hogy Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk. Kiemelte, hogy a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, és ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról.

A Szultán most tényleg szultán lett - Magyar Hang

Erdogan elnök kezében egyre nagyobb hatalom összpontosul, ő az illiberális világ hőse.

A török államfő hangsúlyozta: Gül Baba ihletésére nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek. Úgy vélte, Magyarországon nincs olyan, aki ne ismerné Gül Babát, aki 477 évvel ezelőtt ezen a dombon halt meg. Az azóta eltelt évek ellenére sem merült feledésbe a személye, és napjainkban az általa képviselt értékek - a bátorság, az önfeláldozás, az igazságérzet és a tisztelet - fontos szimbólumokká váltak - fogalmazott.

A mai már a második nap, amikor egymást érik Orbán Viktor és a hazánkba látogató Erdogan közös programjai. Tegnap például a tárgyalásuk után a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy erőteljes hadiipari együttműködést kezdünk a törökökkel.