Orbán Viktor: Az a gyanús, ha valaki külföldön nem szalonképtelen

Orbán Viktor: Az a gyanús, ha valaki külföldön nem szalonképtelen

Orbán Viktor a CPAC vezérszónokaként (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kommunista diktatúrához hasonlította a nyugati liberalizmust Orbán Viktor a Conservative Political Action Conference (CPAC) nevű esemény nyitórendezvényén, amelyet Budapesten, a Bálnában tartanak.

A csütörtökön, Budapesten kezdődő, két napos rendezvény az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának számít. Ezt most először rendezik meg Európában, vezérszónoka a magyar miniszterelnök. A budapesti rendezvényt az Alapjogokért Központ szervezte.

A rendezvény egyházi vezetők felszólalásaival indult, a magyar himnuszt Tóth Gabi, az amerikait Vastag Csaba énekelte. Orbán Viktor külön köszöntötte Vaclav Klaus volt cseh elnököt, mint „Európa intellektuálisan legbátrabb emberét”. A miniszterelnök hosszasan beszélt a kommunizmus kilátástalan éveiről, majd elmondta, mivel járulhat hozzá a mai eseményhez: hogy elmondja, hogyan „győzték le a kommunisták rendszerét, a liberálisokat, és a nemzetközi baloldalt” a 2022-es választáson. 

A probléma Orbán Viktor szerint Amerikában és Nyugat-Európában is „a progresszív liberálisok dominanciája”. Ők ülnek a legmagasabb tisztségekben, a médiában, „ők mondják meg, mi igaz, és mi nem, mi helyes és mi helytelen”. A miniszterelnök a diktatúrához hasonlította a nyugati liberalizmust, szerinte ők is egy „woke világban” nőttek fel a kommunizmus idején. Felidézte: Donald Trumpot nem választották újra mégsem, ahogy őket sem 2002-ben, saját szavaival „a baloldal mocsara lehúzott bennünket”. Felsorolta a 2002 és 2010 közti időszak problémáit „gazdasági csőd és utcai erőszak”, szerinte mindig ez a vége annak, ha a baloldal kerül hatalomra. 

– Magyarország az a laboratórium, ahol a progresszív dominancia ellenszerét kikísérleteztük – mondta. A „magyar receptet” 12 pontban foglalta össze. 

1. A saját szabályaink szerint kell játszani, nem szabad elfogadni a mások által kínált utat. Szerinte az a gyanús, ha valaki külföldön „nem szalonképtelen”.

2. Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában – vagyis gyámolítani az egyházakat és a családokat, mert belőlük épül fel a nemzet, és falat építeni a határra, mert az emberek nem akarnak migrációt, míg a progresszívek szerinte a vágyálmaikat akarják a társadalomra kényszeríteni. – Fontos kérdésekben az emberek nem szeretik a baloldali lázálmokat – fogalmazott.

3. „Nemzeti érdek a külpolitikában”. Orbán szerint „a külpolitika az ideológiák csatája, a jó és rossz küzdelme, ahol a történelem menete végleg eldől”. Vagyis szerinte érdek alapú külpolitikára van szükség, amelynek az első a nemzeti érdek. Ukrajnáról azt mondta: a cél a béke helyreállítása, nem a háború.

4. „Legyen médiánk”. Orbán Viktor szerint a baloldali vélemény azért tűnik többséginek, mert a média mellette áll, és „amint megjelenik egy konzervatív szereplő a médiatérben”, támadások érik. Szerinte a demokraták nem tartják be Amerikában a pártok és a sajtó elválasztását. 

5. „Leplezd le az ellenfeleid szándékát”. A miniszterelnök szerint „tabudöntögetőnek” kell lenni. Szerinte „napvilágra hoznak” ügyeket, korábban felfedik, „mire készül a baloldal”, mielőtt megvalósulna. Úgy véli, hogy ilyen kezdeményezés volt a részéről az LMBTQ-népszavazás.

6. A jobboldalnak Orbán Viktor szerint tilos elvont eszmék szerint működtetni a gazdaságot, mint ahogy a baloldal teszi. – Velünk még az is jól jár, aki nem ránk szavaz – ezzel szerinte ők az ellentétei „a progresszíveknek”.

7. Orbán Viktor szerint távol kell maradni a szélsőséges összeesküvés-elméletektől, mert az emberek ebből sem kérnek, „a szélsőjobboldali tudománytagadás és a szélsőbaloldali biológiatagadás” szerint ugyanaz, a szavazókat eltávolítja.

8. A miniszterelnök nyolcadik pontja, hogy minden nap olvasni kell, a bonyolult dolgok megértésére időt kell szánni, ezért ő is hetente egy napot olvas. A „spin doctor hasznos állatfajta”, de megérteni a dolgokat a politikacsinálóknak kell.

9. A hit hiánya Orbán Viktor szerint veszélyes, az embernek tudnia kell, hogy egyszer felelni fog a végelszámoláskor a tetteiért.

10. A konzervatívok a legkisebb ügyeken is képesek szerinte összeveszni egymással, pedig a politikai boldogulás feltétele a miniszterelnök szerint a barátok keresése. Példaként a Vatikánt említette, amely szerinte fontos szövetségese Magyarországnak, mert bár mást gondolnak „az illegális migrációról”, de szerinte mégis azt kell keresni, miben tudnak egyetérteni.

11. Utolsó előtti pontként a közösségépítést nevezte meg, amely nélkül „nincs konzervatív politikai siker”. 

12. Az intézmények és intézetek építésére is szükség van szerinte, olyanokra, amelyek „a politika felől értelmezhetőek”, és „intellektuálisan képesek megújítani a politikát”. Ha az új emberek és új gondolatok elfogynak, akkor „az ellenfél két vállra fektet bennünket”.

Végezetül azt mondta: a pusztító ideológiák nyugatról származnak. – Sose gondoltunk volna, hogy a kommunisták nem csak keletről, nyugatról is visszatérhetnek – hasonlította ismét a kommunista ideológiához a nyugati progresszív liberálisokat. Szerinte Soros György emberei, az arctalan bürokraták „el akarják törölni az európai életformát”. Vissza kell vennünk az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben – mondta a kormányfő. Szerinte 2024 sorsdöntő év lesz, a „nyugati civilizációért folytatott harc két frontján”, az Európai Parlamentben és az Egyesült Államokban lesz választás.

Címkék: Orbán Viktor, CPAC