Orbán Viktor: Az orosz-ukrán háborúnak nem lesznek győztesei

Orbán Viktor: Az orosz-ukrán háborúnak nem lesznek győztesei

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

A magyar miniszterelnököt péntek reggel elsősorban az orosz-ukrán háborúról, Ferenc pápa budapesti látogatásáról valamint a békéről kérdezték a Kossuth Rádióban.

– Már a háború kirobbanásakor az volt a magyar álláspont, hogy ennek a háborúnak nem lesz nyertese, csak vesztesei lesznek. Oroszország ugyanis beleütközött egy falba, a Nyugat és a NATO pénzzel és fegyverrel látja el Ukrajnát. Oroszország népessége viszont sokkal nagyobb mint szomszédjáé, ráadásul atomhatalom – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szerinte nem lehet olyat elképzelni, hogy egy atomhatalmat le lehet győzni. 

Szót ejtett a sok áldozatról, megfogalmazása szerint ezért is áll a béke pártján a kormány. – Amerika háborús kampányt folytat Magyarországon a plakátkampányával, de nem hagyjuk magunkat belepréselni a háborúba – ismételte meg immár számos fórumon elmondott gondolatát. Úgy látja, a háború a spekulánsok aranybányája, majd természetesen ezzel összefüggésben megemlítette Soros Györgyöt, aki szerinte régóta várta az alkalmat, hogy betehesse a lábát Ukrajnába. Sokaknak fűződik gazdasági, üzleti érdekük ahhoz, hogy Oroszország vereséget szenvedjen.

A pápalátogatás kapcsán zárójelbe került minden rosszindulat, támadás, erre a három napra más került a fókuszba, nem emlékszik ilyen boldog három napra, mint Ferenc pápa látogatása alatt volt Magyarországon – vélekedett Orbán. Szerinte a Vatikán elszánta magát, és mozgósítani fogja befolyását, hogy megpróbáljon gátat vetni az ukrajnai vérontásnak. – Számít ránk is abbéli erőfeszítésében, hogy békét közvetítsen a felek között – állította a miniszterelnök. Szerinte Európában sokan akarnak békét, sokkal többen, mint gondolnánk, de az Egyesült Államok oldaláról nagyon erős háborúpárti offenzíva zajlik. – Ha az ukrán ellentámadáson túl leszünk, ami az utolsó nagy lehetősége az ukránoknak, hogy katonai sikert érjenek el, akkor világossá válik, hogy milyen katonai lehetőségek maradnak nyitva – szögezte le. 

A miniszterelnök a háború gazdasági következményeit is hosszan elemezte, ennek kapcsán az ukrán gabona kitiltásáról is beszélt. Azzal vádolta az Brüsszelt, hogy átvert minket azzal, hogy az Afrikába szánt terményeket végül Európában adták el a spekulánsok. Éppen ezért óvatosságra intett Ukrajna EU-tagságával kapcsolatban, mert ezzel szerinte tönkretehetjük a saját mezőgazdaságunkat, a saját vállalatainkat. 

A jelenleg Budapesten zajló CPAC Hungary konzervatív konferencia kapcsán megemlítette, kilenc uniós tagállam kezdeményezi, hogy térjünk el az EU alapokmányától lefektetett rendtől, így egyhangú döntés helyett a többség döntene, azaz nem lenne lehetőség tagállami vétóra. Ennek eredményeként megszűnne Magyarország önálló külpolitikája – fejtegette a miniszterelnök. Orbán szerint a nemzeteket kellene inkább megerősíteni, bár ezt a globalista gazdasági erők igyekeznek felszámolni, erről is beszélt a konzervatív konferencián.

Orbán Viktor legutóbb három hete volt a közszolgálati rádió vendége, akkor a magyar–amerikai viszonyról, az ukrajnai háborúról, az inflációról, valamint az ársapkákról is beszélt.

Címkék: Orbán Viktor