Orbán Viktor a becsületért küzdene, a finn miniszterelnök szerint róluk kell példát venni

Orbán Viktor a becsületért küzdene, a finn miniszterelnök szerint róluk kell példát venni

Budapest, 2019. szeptember 30. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltõ Finnország kormányfõje a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós finanszírozást a jogállamiság elvéhez kell kötni – hangsúlyozta Antti Rinne finn miniszterelnök az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón hétfőn. Az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője elárulta, az EU bővítéséről, a brexitről és a költségvetésről is beszélt magyar kollégájával.

A jogállamiság kérdése kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, a magyarok nem voltak olyan szerencsések, mint a finnek, mert a második világháború után bennünket megszálltak, itt diktatúra volt több mint negyven évig. Magyarországon azért a jogállamiság nem jogi, hanem becsületbeli kérdés. – Amikor kérdőre vonnak bennünket vagy megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg – fogalmazott a magyar miniszterelnök, hozzátette: a nemzetközi kapcsolatok nem arra épülnek, hogy egyik ország sértegetheti a másikat, hanem a kölcsönös tiszteletre, tények, bizonyítékok nélkül pedig nem vádoljuk meg egymást.

Orbán Viktor szerint nehéz dolog a jogállamiság teljesítményeit összemérni, hiszen van például olyan jogintézmény, amely Magyarországon létezik, és a jogállamiság alapja, Finnországban viszont nincs. Ettől azonban Finnország egy gyengébb jogállam, mint Magyarország. – De nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét a jogállamiság ügyében, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor a becsületért küzdene, a finn miniszterelnök szerint róluk kell példát venni | Magyar Hang

Az uniós finanszírozást a jogállamiság elvéhez kell kötni - hangsúlyozta Antti Rinne finn miniszterelnök az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón hétfőn. Az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője elárulta, az EU bővítéséről, a Brexitről és a költségvetésről is beszélt magyar kollégájával.

Közép-Európában a demokrácia, a sajtószabadság, az alkotmányosság nem politikai játék, hanem becsületbeli ügy, „komolyan vesszük, és szeretnénk, ha más is komolyan venné, és nem használná politikai fegyverként Magyarország ellen”. – De persze ha kell, küzdeni fogunk, mert az ember küzd a becsületéért.

Az Index tudósításából kiderült, egy finn újságíró Antti Rinnét kérdezte arról, mit gondol arról, hogy uniós támogatások jutnak Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez, és mit lehet tenni ez ellen. Bár a kérdés nem neki szólt, a magyar miniszterelnök magához ragadta a szót, hogy leszögezze, amit a kérdező állít, az fake news, az újságíró nem mond igazat. Antti Rinne nem kommentálta az ügyet.

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta azt is, a jogállamiság és az uniós támogatások összekapcsolásának ügyében már létezik egy mechanizmus az EU büdzséjében, mely szerint ha egy ország, nem gazdálkodik jól a rá bízott pénzzel, akkor a bizottság nem folyósítja a támogatást. Emellett azonban létre akarnak hozni egy másik mechanizmust is – közölte Antti Rinne, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, Magyarország nem tartja szükségesnek az új szisztémát, de minden kiérlelt javaslatot megfontol.

A magyar-finn kétoldalú kapcsolatokról Orbán Viktor kifejtette, bár minden feltétel adott ahhoz, hogy a kapcsolatok a gazdaságban is olyan jók legyenek, mint a kultúrában és a politikában, ám a gazdasági együttműködés volumene és minősége mégsem kielégítő. Ezért abban maradtak a finn miniszterelnökkel, hogy a következő időszakban keresni fogják a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok arányát, összetételét javító eszközöket.

Antti Rinne Orbán Viktor előtt Dobrev Klára DK-s EP-képviselőt és Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet is felkereste budapesti útja során. Találkozóikon a beszámolók szerint ugyancsak a jogállamiság kérdése került napirendre. Dobrev Klára elmondta, mivel a magyar kormány se nem demokratikus, se nem tisztességes, veszélybe kerülnek az uniós forrásaink. A politikus arról beszélt a finn miniszterelnöknek, hogy azt kell elérni, hogy ne Mészáros Lőrinc és Tiborcz István pénztárcáját gyarapítsa az EU, hanem a támogatások a megfelelő helyre kerüljenek.

A Helsingin Sanomat (HS) finn napilap tudósításában a találkozó kapcsán nem feledkeztek el a Finnország elleni magyar támadásokról. Felidézték, ahogy a magyar kormánymédia propagandagépezetként bírálta a finn jogállamiságot. A HS megemlékezett a Magyarországgal szembeni uniós eljárás megindításáról, és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált gazdasági visszaélésekről. Antti Rinne a lapnak elmondta, a jogállamiság és az EU-s finanszírozás összekötésének modellje lehetőséget ad a visszaélések csökkentésére, de széles körben nem oldja meg a jogállamiság problémáit. A hazáját ért magyar kritikák kapcsán Rinne hangsúlyozta, a finn nyitott társadalom, Finnország pedig követendő példa lehet sokak számára a demokrácia, a jogállamiság és a korrupció elleni harc terén.