Orbán Viktor: Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

Orbán Viktor: Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már van tapasztalatunk a koronavírus-járványról, így „állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot” – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Miután a tavaszi eseményekkel szemben ezúttal leginkább a fiatalok körében terjed a betegség, a miniszterelnök határozottan kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. Szóba került az interjúban az iskolakezdés, a tesztelések száma és a határzár is.

– Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában az emelkedő fertőzésszámmal kapcsolatban. A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy „okosabbak vagyunk, mint voltunk”, hiszen van tapasztalatunk a járványról, ráadásul 1,7-1,8 millióan küldték vissza a témával kapcsolatban kiírt nemzeti konzultációt.

A kormányfő szerint a legfontosabb most is, hogy menteni kell az életeket. Mivel az idősek a legveszélyeztetettebbek, őket továbbra is védeni kell. Emellett működtetni kell az iskolákat és pörgetni a gazdaságot.

Ismert, hogy az első hullámmal szemben ezúttal leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, Orbán Viktor szavai szerint tehát nekik kell felelősségteljesen viselkedni. Hiszen ők nagy valószínűséggel meggyógyulnak, de az időseket sokkal nagyobb veszély fenyegeti. – Nagyon kérem a fiatalokat, hogy azt a néhány szabályt legyenek kedvesek és tartsák be – mondta.

Szóba került a tesztelések száma is – érik kritikák hazánkat a kevés vizsgálat miatt –, Orbán Viktor itt azt ismételte meg, hogy nemzetközi sztendereket használtuk és használjuk most is. Majd felidézte, hogy eddig sikeresen védekeztünk, az elhunytak száma alacsony volt.

A miniszterelnök a „brüsszeli bürokraták okoskodásáról” beszélt annak kapcsán, hogy kritikák érkeztek, miután a visegrádi országok lényegében kivételt jelentnek a beutazási korlátozások alól. Azzal indokolta ezt, hogy a V4-es államokkal szoros az együttműködés a járvány elleni védekezésben is. Mindenesetre szerinte más európai országoknak is át kell majd gondolniuk a határokkal kapcsolatos politikájukat.

Az iskolák újranyitásával és az oktatás megindulásával összefüggésben a miniszterelnök azt mondta, hogy nem kell általános szabályokat alkalmazni, hiszen van, ahol feltűnik a vírus, máshol nem. Minden esetet meg fognak vizsgálni és ha valahol szükséges, akkor ott átállnak a digitális oktatásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden faluban ezt kell tenni. – Úgy látom, hogy bátrak a tanárok – mondta, hozzátéve, hogy a pedagógusok a tapasztalata szerint nem ragaszkodnak az oktatás feladásához.