Orbán Viktor bizalmi embere vezeti a koncesszió-hatóságot

Orbán Viktor bizalmi embere vezeti a koncesszió-hatóságot

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biró Marcell, a miniszterelnök közeli munkatársa került az újonnan létrehozott koncessziós hatóság élére. Kilenc éves megbízatása nem szüntethető meg – írja a Hvg.hu.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága október 1-től látszólag össze nem tartozó tevékenységekkel foglalkozik – hívja fel a figyelmet a Hvg. hu. A szervezet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével, a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával, az igazságügyi minisztertől átvéve a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelettel, a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával, illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével. Továbbá ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat.

Az új hatóság önálló szabályozó szerv lesz, amelynek elnöke – a médiahatóság és a közműhivatal vezetőjéhez hasonlóan – rendeleteket adhat ki. Az elnököt a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, fizetése havi 4,5 millió forint, négy helyetteséé fejenként 4 millió. Erre a tisztségre nevezte ki a kormányfő a október 1-jei hatállyal Biró Marcellt, aki július végén távozott az ő közvetlen irányításával működő Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkári tisztségéből, amelyet annak 2018-as létrehozása óta töltött be. Korábban, 2011-től hasonló beosztásban dolgozott, tehát a hivatali szervezet vezetője volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodában is, vagyis Orbán Viktor legközelebbi munkatársai közé tartozik – jegyzi meg a lap.