Orbán Viktor: Egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Orbán Viktor: Egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – az MTI beszámolója szerint ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte, hogy azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy „nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”. A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy „a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket”, sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban. Az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett.

Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék.