Orbán Viktor Magyar Péterről: A szóban forgó úriembert nem ismerem

Orbán Viktor Magyar Péterről: A szóban forgó úriembert nem ismerem

Orbán Viktor a Blikknél járt (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor tíz év után interjút adott a Blikknek, a videós beszélgetést csütörtök délután publikálta a lap. Ebben a miniszterelnök többek között arról beszélt a Robert Ficó elleni támadás kapcsán, hogy sosem hordott és most sem hord golyóálló mellényt. Később azt is kifejtette, „abszolút biztonság nincs”. – Azt sosem lehet elvárni a politikustól, hogy ne találkozzon az állampolgárokkal. (...) Szegény szlovák biztonsági szolgálatokat is mindenki fűrészeli, hogy rosszul végezték a munkájukat. De mit kellett volna szegényeknek csinálniuk? Odamegy a miniszterelnök az emberek közé. Én is odamegyek nap, mint nap – fejtette ki.

A miniszterelnököt kérdezték a magyar külügy elleni orosz hekkertámadásról is. –  Napi gyakorlat, hogy próbálnak hozzáférni egymás adataihoz az államok. Ez alól Magyarország sem kivétel. (...) Ezekről nem beszélünk, mert hiszen a beavatkozás, az mindig a gyenge pontokat célozza meg és nekem nem az a feladatom, hogy fölfedjem a világ előtt, hol vannak a gyenge pontjaink. Ilyenkor mi mindig elhárítunk, félre tolunk, valahogy az egész ügyet próbáljuk inkább az asztal alatt tartani – vélte.

Szintén szóba került, hogy Novák Katalin és Varga Judit belebuktak a kegyelmi botrányba. Utóbbi politikus kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott: „Az inkább egy vezéráldozat, vagy nem is tudom mit mondjak. Az a szerencsétlen része. Novák Katalin hozott egy rossz döntést, vállalta a felelősséget – amivel nálam egyébként kiérdemelte a tiszteletet”. Utóbbit azzal magyarázta, a magyar politikában nagyon kevés olyan ember van, aki egy nyilvánvalóan rossz döntést nem magyarázni próbál, hanem beleáll és azt mondja, hogy lemond.

Vargáról szólva kifejtette, huszonöt éve nem volt olyan, hogy az igazságügyi miniszter ne írt volna alá egy kegyelmi kérvényt. – Azt gondolom, ahelyett, hogy Judit behozta volna ezt a kormányba, vagy megvitatta volna velünk, úgy gondolta, van egy töretlen gyakorlat, akkor aláírja. Úgy vélem, neki sem volt más választása, mennie kellett, de ott érzek egy túlzást. Vele szemben a sors itt méltánytalan volt – tette hozzá. A lemondások óta egyébként mindkét politikussal beszélt a kormányfő. – Katalinnal régebben, amikor túl volt ezen az egészen, akkor leültünk inni egy kávét. Mégiscsak, a mi politikai táborunkban vannak személyes érzelmek, nem szoktunk erről beszélni, mert nem tartozik ez a nyilvánosságra, de barátságok vannak a jobboldalon. Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk. És ezt a barátságot nem is akarom megtagadni Novák Katalinnal. Nem volt kellemes beszélgetés – jegyezte meg. Varga Judittal gyakrabban találkozik, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számít a véleményére most is, mert ritkának tartja az olyan felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikust, mint az egykori miniszter. 

A Blikk Magyar Péterről is kérdezte Orbán Viktort. – A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele, és az is teljesen formális volt. Ha ő a „belső körökhöz” tartozott, akkor én nem – jegyezte meg. Azt ugyanakkor „kicsit szokatlannak tartja”, hogy az ember „a saját feleségét lehallgatja és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja. (...) Judittal szemben a személyes érzelmeink azért erősek, mondom, barátság is van és az, hogy őt szenvedtetik vagy sanyargatják, az mindannyiunknak fáj”.

A kérdésre, hogy Magyar politikai kezdeményezése bosszantja-e, azt mondta, nem. – Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár. (...) Az zavarna, hogyha mindez a mi térfelünkön történt volna, de miután mindez tőlünk balra történik és ez az ellenzéken belüli ügyek világához tartozik, a mi világunk ettől el van teljesen zárva – fejtette ki.

Arról is kérdezték, hogy mikor 1998-ban nyert, ilyen Magyarországra gondolt-e, mint amilyen az huszonhat évvel később lett. Szerinte amit Magyarország kihozott ezekből az évekből, „még ha voltak is kacskaringók és útvesztők, összességében vállalható”. – Én egy tervezőasztal mögött ülök, látom azt, amit az emberek még nem látnak, tudom mi történik majd és az átlagnál kevesebbet is tévedek, ha szabad ilyen szerénytelenséget mondanom, a terveink jók, most haladunk – tette hozzá.

Magyar Péter egyébként a Blikk Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor vele kapcsolatos kijelentésére. – Miniszterelnök úr, ön még kicsiben is hazudik. Tényleg nem beszéltünk két mondatnál többet? – tette fel a kérdést.

Címkék: Orbán Viktor