Orbán Viktor: Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy túl lennénk a nehezén

Orbán Viktor: Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy túl lennénk a nehezén

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása – ezt mondta Orbán Viktornak az országos tiszti főorvos az operatív törzs reggeli ülésén. A kormányfő a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában beszélt erről. A miniszterelnök hosszan elemezte az uniós költségvetés megvétózását is, a legfőbb érv a döntés mögött Soros György volt, aki – szavai szerint – ma a világpolitika legkorruptabb embere. Kiderült az is, hogy Magyarország a múlt héten több mint 900 milliárdnyi hitelt vett fel.

Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot – így kommentálta a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor az Európai Unióban zajló vitát, miután hazánk és a lengyelek vétózzák az uniós költségvetést. A magyar származású milliárdos ugyanis egy hosszú írást tett közzé, amelyben „leírja, hogy kinek mit kellene csinálnia és az tele van fenyegetéssel és zsarolással”. A miniszterelnök szavai szerint Soros György utasításokat ad a brüsszeli bürokratáknak, hogy mit kell tenni, erre született meg a tagállamok vezetőitől csütörtök este az az állásfoglalás, hogy ezt majd ők el fogják intézni.

– Ma a világpolitika legkorruptabb embere Soros György – jelentette ki a kormányfő. Bírálta, hogy a milliárdos olyanokat írt, hogy Magyarországon számos vidéki településen a parlamenti választás nem titkos szavazással történik, az „tényleg túl van már mindenen”. – Hihetetlen, hogy egy ilyen gátlástalan ember, mint a mi hazánk fia, milyen rombolást tud végezni – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint egyébként nem példa nélküli, hogy késhegyig menő viták vannak az EU költségvetéséről. Most a jogi folyamatok megálltak, de a végén – mint mondta –, meg fognak egyezni, Magyarország ki fog állni a saját érdekei mellett.

Az uniós költségvetés elfogadása érdekében Orbán Viktor szerint többfajta megoldás is lehet, ahol „valóban a jog szempontjai döntenek, nem pedig a politikai többség”. Ahogy az elmúlt napokban már számos kormánytag, a miniszterelnök is a menekültpolitikát nevezte itt a legélesebb kérdésnek. Úgy fogalmazta meg, hogy eddig hiába követelték tőlünk, hogy bontsuk le például a kerítést, mi ellenálltunk. Most viszont egy olyan kísérlet zajlik, amellyel egy egyszerű többségi vagy kétharmados többséggel a tagállamok egy csoportja ezt ránk kényszeríthetné.

A miniszterelnök szerint sokan azt gondolják, hogy ez összefügg a pénzkérdésekkel, de ez nem így van. Magyarázata szerint nem arról van szó, hogy az unió pénzt akar adni a szegényebb tagállamoknak, hanem azt döntötték el, hogy közösen vesznek fel hitelt 30 évre. Azt vissza kell fizetni, egy részéért pedig közösen fogunk helytállni. Ebből a kormányfő szerint jobb lenne kimaradni, de nem akarjuk egyedül hagyni a bajban lévő államokat.

Magyarország egyébként a múlt héten 30 évre vett fel 2,5 milliárd eurónyi, több mint 900 milliárd forintnyi hitelt a pénzpiacról, példátlanul alacsony kamattal, mégpedig az unió nélkül. – Ezért ennek a vitának nincs köze a pénzhez valójában, mert Magyarországtól pénzt nem lehet elvenni, ami pedig a fejlesztésekhez kell, az hitel, amit föl tudunk venni függetlenül is az uniótól, mert Magyarország egy stabil ország – fejtette ki. Vagyis a politikai vitáktól függetlenül minden fejlesztés meg fog történni a következő tíz évben. Orbán Viktor azt mondta, Magyarország ma olyan erős lábakon áll, hogy bármilyen nehéz időszakot saját megbízhatóságának, erejének köszönhetően nemcsak átvészel, hanem fejlődni is tud.

A kormányfő ezúttal is az operatív törzs üléséről érkezett az interjúra és ismertette is a legfrissebb számokat: 4440 új beteg van, 96 ember hunyt el. Jelenleg 7512-en vannak kórházban, közülük 604-en lélegeztetőgépen. – Ez magas szám, de messze nem a kapacitásaink vége – mondta, ismertetve, hogy még van 13 594 szabad ágy covidosokonak és 1689 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy. A járvány miatt eddig 444 óvodát kellett bezárni, ez az összes ilyen intézménynek a 15 százaléka. Az általános iskolákból 78-ban nincs tanítás.

Orbán Viktor szavai szerint benne is vannak kétségek a tömeges tesztelések kapcsán, de az iskolákban és a szociális intézményekben ezt kérték, ezért indul meg ez a folyamat. A kétségeit azzal támasztotta alá, hogy az általános tapasztalat szerint, ha egy gyorsteszt negatív eredményt hoz, akkor 50-60 százalék, hogy az valóban így van. Kétezer egyetemista vesz részt a tesztelésben.

A másfél hete életben lévő szigorú intézkedések is szóba kerültek. Orbán Viktor itt Müller Cecíliára hivatkozott, aki reggel azt mondta: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása, hogy túl lennénk a nehézén.

A vakcina kapcsán is szóba hozta a kormányfő Soros Györgyöt, mert a milliárdos vizsgálatot követel, amiért nemcsak az uniótól rendelnénk oltóanyagot, hanem az oroszokkal is tárgyalunk. Magyarország egyébként 12 millió adagot lekötött a nyugati vakcinából, de nem tudjuk megmondani, hogy ez mikor áll majd rendelkezésre, a gyártócégek tavasz végét mondják. Máshol is folynak a kutatások, ezért tárgyalunk az orszokkal, kínaiakkal, izraeliekkel, az a cél, hogy az emberek választhassanak majd, hogy mivel akarják beoltatni magukat. A miniszterelnök szerint ez nem politikai, hanem egészségügyi kérdés.

Orbán Viktor egy kutatásra hivatkozott, amely szerint a magyarok, ha tehetnék, magyar vakcinával oltatnák be magukat.