Újbudai rendőrgyilkosság: a parancsnoki vizsgálat szerint jogszerűen használtak fegyvert a rendőrök

Újbudai rendőrgyilkosság: a parancsnoki vizsgálat szerint jogszerűen használtak fegyvert a rendőrök

Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az újbudai rendőri intézkedés parancsnoki kivizsgálásának eredményéről tart sajtótájékoztatót Budapesten, az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központban 2023. január 17-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrök fegyverhasználata és az egyéb kényszerítő eszközök alkalmazása egyaránt jogszerű volt – állapította meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által lefolytatott vizsgálat, amely a múlt heti rendőrgyilkossággal és az intézkedő rendőrök ottani fegyverhasználatával összefüggésben indítottak. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője kedden délben a jelentést ismertető sajtótájékoztatón azt mondta: a bevetett eszközök, beleértve a lőfegyver használatát is, megfelelt az arányosság követelményeinek.

Kitért arra is, hogy a munkatársai minden szakmai képesítéssel és valamennyi kényszerítő eszközzel is rendelkeztek. Az intézkedéshez kiküldött rendőrök száma a bejelentés során információknak megfelelő volt, akkor nem volt tudomása a rendőrségnek olyan információról, ami megnövelt létszámot indokolt volna – jelentette ki.

Felhívta a figyelmet, hogy a parancsnoki vizsgálatot felelős személyek végezték és ellenőrizték, és tisztában vannak azzal, hogy a jog előtt is meg kell állniuk.

A szóvivő elítélte továbbá azokat a nyilatkozatokat, amelyek légből kapott információkra hagyatkozva a szakmaiság látszatát keltették és név nélkül jelentek meg. Azt mondta, az ilyenekre a későbbiekben sem reagál a rendőrség. Majd azt kérte az emberektől, hogy értékeljék a rendőrségnek a Magyarországon élők érdekében végzett munkáját.

Gál Kristóf tolmácsolta a nyilvánosság felé az elhunyt rendőr családjának azt kérését, hogy a média ne vegyen részt a férfi temetésén. A hősi halált halt rendőr, Baumann Péter temetését január 26-án délután egykor tartják a mátészalkai köztemetőben.

Mint arról beszámoltunk, péntekre virradóan három rendőrt megsebesített egy férfi Budapesten intézkedés közben. A tragédiához vezető eseménysorozat csütörtök késő este vette kezdetét, amikor egy újbudai társasház lakói bejelentést tettek a rendőrségen, miszerint az egyik lakás zárva lévő ajtaját betörte egy férfi kalapáccsal azért, hogy bemenjen, ugyanis hangokat hallott. A helyszínre érkező rendőrök közül hárman intézkedés alá vonták a  zavartan viselkedő férfit a társasház folyosóján, majd elkezdték megbilincselni.

Ekkor a férfi rátámadt az intézkedő rendőrökre, majd ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során az őrjöngő férfi rájuk támadt egy 17 cm-es pengehosszúságú késsel azért, hogy megölje őket, és mind a hármukat megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést. A 29 éves Baumannt a szívtájékon érte a szúrás, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

A férfival szemben előzetes letartóztatást rendeltek el, elmegyógyintézetben van. Sz. Szilárd eleinte megtagadta a vallomástételt és a gyanúsítás ellen is panaszt tett. Időközben mégis a vallomástétel mellett döntött, beismerte tettét. A gyanúsított kirendelt védője azt mondta, hogy védence szerette volna megvédeni a felette lakó idős nőt, a kést pedig önként adta át a kiérkező rendőröknek. Mint a Blikk megírta, váratlanul lekapcsolódott a lépcsőház világítása, a magából kikelt gyanúsított így szerezte vissza kését, majd rárontott a rendőrökre.