Elrendelték a rendőrt halálra késelő ámokfutó letartóztatását

Elrendelték a rendőrt halálra késelő ámokfutó letartóztatását

Bűnügyi technikusok helyszínelnek a rendőrgyilkosság helyszínén Budapest XI. kerületi Lecke utcában 2023. január 13-án virradóan (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntött az illetékes Budai Központi Kerületi Bíróság: több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vasárnap február 15-ig  annak a férfinek a letartóztatását, aki csütörtök éjjel Újbudán egy 29 éves rendőrt halálra késelt, két másik társát pedig megsebesített. A Központi Nyomozó Főügyészség még szombaton kezdeményezte a 35 éves késelő letartóztatását. A bíróság vasárnapi közleménye szerint az ügyészség „szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a letartóztatást – orvosi szakvélemény alapján az ülésen ezt azzal kiegészítve, hogy a letartóztatás végrehajtási helyeként a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölje ki”. A bíróság megállapítása szerint „a megalapozott gyanú – mint a kényszerintézkedés általános feltétele – a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján észszerű kétely nélkül fennáll, ezen kívül az ülésen a gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett”. A közlemény szerint a végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: csütörtök éjszaka a rendőrség azért vonult ki a XI. kerületi Lecke utcában lévő társasházhoz, mert a 35 éves férfi kalapáccsal akart bejutni szomszédja lakásába. A rendőröket akkor támadta meg egy 17 centis pengehosszúságú késsel, amikor megpróbálták megbilincselni, a kiérkező rendőrök közül hármat megkéselt, közülük Baumann Pétert mellkason, szívtájékon szúrta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály körzeti megbízottja pénteken kórházi ellátása közben vesztette életét. A rendőri intézkedés során egy másik rendőr a bal combján, egy harmadik rendőr pedig a mellkasának jobb oldalán és jobb karján szenvedett szúrt sérüléseket. A sérült rendőrök – rövid üldözés után – támadójukat a helyszín közelében elfogták. A Blikk arról írt, a rendőrök már elvették a kést a magából kikelt Sz. Szilárdtól, amikor váratlanul lekapcsolódott a lépcsőház világítása, a gyanúsított pedig így visszaszerezve a kését rontott rá a rendőrökre.

Információk szerint a tettes ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és emberölési kísérlet miatt indult eljárás. A két megsérült rendőrt a belügyminiszter elismerésben részesíti – tették hozzá. A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében nyomozócsoportot hoz létre.

A rendőrség szóvivője, Gál Kristóf korábban arról tájékoztatott, vizsgálják a helyszínre kiérkező rendőrök szakszerűségét, de a jelenlegi állás szerint szakszerűen és jogszerűen jártak el, az arányosság elveinek is megfeleltek, mondta. „Ezek a rendőrök, akik intézkedtek, hősök voltak”, mert akár civil életet is menthettek az intézkedéseikkel, mondta a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozásért felelős főügyészhelyettese, Fürcht Pál.

A nyomozó főügyészség egyébként elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki. Az elkövető nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A gyanúsított büntetett előéletű, korábban is erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el. „A csütörtöki támadást garázdaság és testi sértés miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, és hasonló bűncselekmény miatt jelenleg más büntetőeljárás hatálya alatt is áll” – tudatta a főügyészség.

A Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap információira hivatkozva vasárnap korábban már arról írt: beismerte tettét az ámokfutó rendőrgyilkos, és azt is, hogy alkalmi drogfogyasztó. A lap szerint Sz. Szilárdot elmemegfigyelő intézetbe szállítják, ahol azt kell vizsgálni, hogy beszámítható volt-e a gyilkosság elkövetésekor, illetve hogy nem szenved-e büntethetőségét kizáró elmebajban.

Pintér Sándor belügyminiszter korábban részvétét fejezte ki az elhunyt és hősi halottá nyilvánított rendőr hozzátartozóinak. Baumann Péter temetéséről – amelynek költségeit teljes körűen a rendőrség viseli – később intézkednek, „a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás összes lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja”.