Rendőrgyilkosság: hősi halottá nyilvánították az elhunyt rendőrt

Rendőrgyilkosság: hősi halottá nyilvánították az elhunyt rendőrt

Budapest, 2023. január 13.
Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát - jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták.
MTI/Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – tudatta a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

Mint megírtuk, csütörtök éjszaka a rendőrség azért vonult ki a XI. kerületi Lecke utcában lévő társasházhoz, mert a 35 éves férfi kalapáccsal akart bejutni szomszédja lakásába. A rendőröket akkor támadta meg egy 17 centis pengehosszúságú késsel, amikor megpróbálták megbilincselni, a kiérkező rendőrök közül hármat megkéselt, közülük Baumann Pétert mellkason, szívtájékon szúrta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály körzeti megbízottja pénteken kórházi ellátása közben vesztette életét.

A közlemény szerint Pintér Sándor részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Baumann Péter temetéséről – amelynek költségeit teljeskörűen a rendőrség viseli – később intézkednek, „a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás összes lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja”. 

Közölték azt is, hogy a rendőri intézkedés során egy másik rendőr a bal combján, egy harmadik rendőr pedig a mellkasának jobb oldalán és jobb karján szenvedett szúrt sérüléseket. A sérült rendőrök – rövid üldözés után – támadójukat a helyszín közelében elfogták.

A két megsérült rendőrt a belügyminiszter elismerésben részesíti – tették hozzá. A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében nyomozócsoportot hoz létre.

A tárcavezető – a rendészeti államtitkár, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány kíséretében – pénteken a „közelmúltban példa nélkül álló bűncselekmény” helyszínén tájékozódott a történtekről, majd meglátogatta a még megfigyelésen kórházban tartózkodó megsérült járőrt (társa ellátását követően már otthonában lábadozik), akinek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt – áll a közleményben.

A meggyilkolt rendőr ügye egységbe kovácsolta a politikai oldalakat, kormánypárti és ellenzéki képviselők is részvétüket fejezték ki, többen kiálltak a rendőrség mellett is. Orbán Viktor miniszterelnök azt írta, „meg kell becsülni a rendőreinket”. Karácsony Gergely a Varsóba tartó vonatról hívta fel a budapesti rendőrfőkapitányt, és felajánlotta a Fővárosi Önkormányzat segítségét. A Jobbik korábbi elnöke, Jakab Péter pedig azt üzente: „Aki az életét feláldozza, az mindent feláldoz! Egy magyar rendőr éjjel ezt tette.”

A Telex arról értesült, hogy a zavart viselkedésű férfi hangokat hallhatott, ezért próbálhatta meg rátörni az ajtót a felette lakóra csütörtök este. Előtte még körbejárta a négyemeletes házat, mindenkihez becsengetett, és olyanokat kiáltott, mint hogy „nem látjátok, mi történik itt?” A felette lakó szomszéd ajtaját aztán teljesen beszakította. A zavart állapotú férfi ugyanakkor azt gondolhatta, hogy ő épp a másik mentésére siet. A HVG.hu-nak többen arról számoltak be, hogy kötekedősnek ismerték meg az elkövetőt, a harmincas éveiben járó férfi néhány napja épp egy ismerősét látogató rendőrtől kérdezte meg, „miért settenkedik” arrafelé. 

„Peti mosolygós, a rosszkedvet hírből nem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték. Rendőri tanulmányait 2012-ben kezdte a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába. Járta a ranglétrát: 2018. decemberében járőrvezető, fél évre rá járőrparancsnok beosztásba került. Utána körzeti megbízottként dolgozott. Imádta, amit csinált, helytállását vezetői is elismerték. Teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott, ez is bizonyítja szakmai elhivatottságát. A közösség biztonságáért produkált hathatós munkájáért szolgálata alatt hét ízben részesült Önkormányzati jutalomban. Valósággal feloldódott hivatásában, az élete volt a rendőrség, a Cég kitöltötte minden pillanatát, gyakorlatilag hobbija sem volt. Egy éve talált rá a szerelem, társa, Niki szintén hivatásos állomány tagja egy társszervnél. Családját, különösen édesanyját rajongásig szerető emberként ismerték, 32 esztendős bátyja, István is gyászolja. Peti februárban lett volna 30 éves” – így emlékezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság az elhunyt férfire. 

Az újbudai gyilkos ártalmatlanná tételéről videók is készültek, amelyek ITT illetve a Hvg.hu-n tekinthetők meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.