Orosz nagykövetség: Nem nevezik fasisztának az '56-os forradalmat a tankönyveik

Orosz nagykövetség: Nem nevezik fasisztának az '56-os forradalmat a tankönyveik

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az „56-os forradalmat” (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre) – ezt közölte a Facebook oldalán Oroszország budapesti nagykövetsége.

Ahogyan arról a G7 portál alapján lapunk is beszámolt, fasiszta radikálisok lázadásának nevezi az 1956-os forradalmat az új orosz állami történelemtankönyv, és hibaként értékeli, hogy a szovjet hadsereg kivonult az egykori tagköztársaságokból. A tényfeltáró orosz ellenzéki lap, a Meduza segítségével készített cikkből kiderül, hogy a 11. osztályos orosz diákok fasiszta felkelésként tanulnak majd '56-ról, amit – a tankönyvi narratíva szerint – a Szovjetunió fékezett meg, az akkori magyar kormány kérésére.

Az orosz nagykövetség szerinte a kritika eleve egy olyan közlésen alapul, amely információforrásként és politikai kísérő narratívaként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel, „amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek”. Azt írták, hogy a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tarott bemutatóján kiderült, a helyi sajtóhoz a tankönyvnek „legalább tíz különböző” tervezete jutott el. – Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az „56-os forradalmat” (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre) – fogalmazott a nagykövetség. Azt is kifejtették, hogy „a modern Oroszország változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is. Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez, nem hagytuk, hogy azt politikai célokra használják fel, és a múlt eseményeit mai szemszögből, a történelmi kontextusból kiragadva vizsgálják.”

A kormány részéről eddig csak Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szólalt meg, aki azt mondta, hogy „1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés”. – Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel – folytatta.

A lapunk által megkérdezett Jeszenszky Géza úgy vélekedett erről, hogy nem csak Szijjártó Péternek, de Orbán Viktornak is illene reagálnia az ilyen mértékű, a magyar nemzetet sértő történelemhamisításra. Az Antall-kormány külügyminisztere szerint evidens kell legyen, hogy a külügyminiszter berendeli a budapesti orosz nagykövetet, és ha komolyan veszi a magyar nemzet képviseletét, magánemberként is visszaküldi a Szergej Lavrovtól kapott Barátságért érdemrendet. Balázs Péter, a CEU oktatója, a Bajnai-kormány egykori külügyminisztere is úgy látja, Szijjártónak, Orbánnak vagy a köztársasági elnök Novák Katalinnak mindenképp reagálnia kell, hiszen a tankönyv kiadását lehetővé tévő orosz kultúrpolitika ezzel nemzeti ünnepünket is megsértette.