Örülnek a biciklisek a főpolgármester bejelentésének, de azért bírálnak is

Örülnek a biciklisek a főpolgármester bejelentésének, de azért bírálnak is

Ideiglenes kerékpársáv a Nagykörúton (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Üdvözli a Magyar Kerékpárosklub – több más útszakasz mellett – a nagykörúti kerékpársávok megtartását, de azért kritikát is megfogalmaztak. Szerintük ugyanis a Nagykörút józsefvárosi szakaszán „nem a körút átfogó megújulását szolgáló megoldás születhet”.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn kora délután jelentette be a korábban ideiglenesen kialakított fővárosi kerékpársávok sorsát, kiemelve a legnagyobb vitákat kiváltó nagykörúti szakaszokat. A jövőben a Petőfi híd és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon újra két-két sávot használhatnak majd az autósok, a bicikliseknek pedig az eddigi parkolósáv helyén alakítanak ki egy biztonságos sávot. A körút másik szakaszán – vagyis a Blaha Lujza tér és a Nyugati tér között – marad a mostani rendszer, vagyis az autósoknak egy-egy sáv áll majd rendelkezésre, a másik megmarad a bicikliseknek. Ugyanakkor lesznek olyan intézkedések, amelyekkel „bővül a gépjárműforgalom kapacitása”, erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a zebrák és a közlekedési lámpák kapcsán lehet változás.

A kerékpárosklub azt közölte, hogy ahol helyet adnak a bicikliknek, ott használni is fogják, Facebook posztjuk szerint a Nagykörút pár hónap alatt Budapest második legnépszerűbb kerékpársávja lett napi 4-5000 használóval az Oktogonnál. – A kerékpársávok egyszerre csökkentik a járdán biciklizők számát és autóval is kiszámíthatóbb helyzetet teremtenek – írták. A koronavírus terjedése miatt is fontosak tartják a kerékpársávokat, biciklin ugyanis olcsón, egészségesebben és forgalmi dugók nélkül elkerülhető a vírus.

A szervezet kitért arra is, hogy a főpolgármesteri bejelentés alapján programot indítanak a Nagykörút megújítására, amit 22 civil szervezet kért. A megújulás alapköve lehet a kerékpársáv, de szerintük a közlekedésen túlmutató megoldás kell az élhető belváros hiányára. Karácsony Gergely egyelőre annyit mondott erről, hogy Pest főutcájának kialakítása a végső cél, amely szolgáltatásokról, kultúráról, a zöldfelületek növeléséről és egy élhetőbb Belvárosról szól.