Orvosi kamara: „Katasztrófával fenyeget a második hullám”

Orvosi kamara: „Katasztrófával fenyeget a második hullám”

Enyhén növekedett a koronavírus-járvány esetszáma 2020. augusztus közepén Debrecenben és a szennyvízben is nőtt a vírus örökítő anyagának mennyisége. A korábbi védőintézkedések mellett megerősítették, hogy a tömegközlekedési eszközökön arcmaszkot kell használni, amit az utazók nagy arányban be is tartanak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legmélyebb szakmai meggyőződésünk szerint az újabb, katasztrófával fenyegető második hullám indulását jelző legújabb számok ismeretében a kormány hatékony és azonnali intézkedéseire van szükség. Az utóbbi napok robbanásszerű járványügyi esetszám-növekedés okán a mai napon levélben fordultunk Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez – közölte honlapján a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége.

A MOK a következőket javasolja:

  • A közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben)
  • Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére

A kamara közölte azt is, megértik, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, ám véleményük szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérik döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését.

Mint ismert, az elmúlt napokban több csúcsot is megdöntött az új fertőzöttek száma, pénteken 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, míg szerdán még 365 fő jelentette az új csúcsot. A járvány gyorsan terjed Magyarországon, így vélhetően a további napokban még ennél is magasabb esetszámokat láthatunk majd.

Orbán Viktor is hangsúlyozta péntek reggeli rádióbeszédében, hogy a tavaszi eseményekkel szemben ezúttal leginkább a fiatalok körében terjed a betegség, a miniszterelnök ezért határozottan kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy „okosabbak vagyunk, mint voltunk”, hiszen van tapasztalatunk a járványról.

A kormányfő szerint a legfontosabb most is az, hogy menteni kell az életeket. Mivel az idősek a legveszélyeztetettebbek, őket továbbra is védeni kell. Emellett működtetni kell az iskolákat és pörgetni a gazdaságot.

Emlékezetes: a Magyar Orvosi Kamara március 15-én tizenegy pontos javaslatcsomagot tett közzé, kormányzati intézkedéseket sürgetve. Egyebek között kijárási korlátozások bevezetését, az üzletek bezárását, egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, a Covid-gyanús esetek elkülönítését, megfelelő védőfelszerelés biztosítását az egészségügyi dolgozók részére, valamint a halasztható egészségügyi beavatkozások tiltását szorgalmazták a kormánynál. Bár akkor még bőven száz alatt volt a fertőzöttek száma és aznap jelentették be az első halálesetet, a MOK az akkoriban rendelkezésre álló modellszámítások és nemzetközi példák alapján arra figyelmeztetett, ha nem vezet be a kormány szigorú óvintézkedéseket, a fertőzöttek száma heteken belül elérheti az 50-60 ezret.

Botrányos sajtótájékoztató március idusán | Magyar Hang

Nemzeti ünnepünkön Kovács Zoltán vette át az operatív törzs sajtótájékoztatójának vezetését, amit arra használt fel, hogy visszarepítsen minket cca 35 évvel ezelőttre, a pártállami időkbe, amikor a párt központi bizottságának megbízható katonái körülbelül ilyen stílusban tárgyaltak a „tűrt" és a „tiltott" kategóriákba sorolt ellenzéki értelmiségiekkel.

A MOK javaslatcsomagját Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár politikai akciónak minősítette, ám néhány nap elteltével a kormány a legtöbb ponttal egybehangzó intézkedésekről döntött. A kormánypárti sajtó ennek ellenére Kovács narratíváját vitte tovább: a MOK-ot számos cikkben és tévéműsorban rémhírterjesztéssel vádolták, miután az esetszám – minden valószínűség szerint a bevezetett óvintézkedések miatt – alacsony maradt.