Ostorozzák Sopronban az ostorfák kivágását

Ostorozzák Sopronban az ostorfák kivágását

Még teljes pompában. (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenkét ostorfát vágtak ki a soproni Patak utcában, miután az ott lakók jelezték az önkormányzati képviselőnek, hogy a házaikra veszélyt jelentenek az elszáradt ágak, a járdát felnyomó gyökerek. 

A Patak utca Sopron egyik hangulatos utcája – volt – írja a Telex, jelezve, hogy a városlakókat igencsak megosztotta a fák kivágásának híre. Már júniusban tudni lehetett, hogy a lakók az ingatlanjaikra veszélyt jelentő öreg fák kivágását kérték az önkormányzattól. A közösségi médiában meg is jelent a felhívás a megmentésükre. 

A Telex azt írja, hogy „tudni lehetett, hogy hétfőn lezárják az utcát, mert felújítás kezdődik. Az információ hiányára tehát most nem lehet hivatkozni, ennek ellenére kedden a soproniak mással sem foglalkoztak, mint a Patak utca fáinak kivágásával. A többség határozottan elítélte és brutálisnak nevezte az ostorfák kiirtását, de aki élt már nagyra nőtt fák közvetlen szomszédságában, az próbálta védeni a lakók érdekeit”.

Tény ugyanakkor, hogy Sopron most elveszített egy hangulatos utcát. A Patak utca nem az többé, ami eddig volt. A körzet fideszes önkormányzati képviselője, Magas Ádám ugyanakkor azt mondta a Telex kérdésére: megvizsgáltatták szakértőkkel a Patak utca fáit, s több hozzáértő véleményét is kikérték. Túlkorosak voltak, ráadásul mindkét oldalon el voltak vágva a gyökereik, tulajdonképpen egymást tartották. Ő is látta a soproniak vehemens reakcióit a közösségi médiában, amire azt mondja: ha valamelyik fa kidőlt volna, megrongálva parkoló autót, esetleg egy járókelőben, gyerekben tettek volna kárt, akkor a most felháborodók ugyanígy a felelősöket keresnék.

– Tudomásul kell venni, hogy a fák nem élnek örökké. Pótlásuk azonban valóban felelősség. A Patak utcában tulajdonképpen generációváltás történik, az elöregedettek helyére újakat ültetnek. Gömbmeggyek díszítik majd ezentúl az utcát, amik nem nőnek túl nagyra. Kisebb lombjuk, kisebb gyökerük nő, és az utcában azt remélik, probléma is kevesebb lesz velük – mondta a képviselő.

Címkék: Sopron, fák, kiirtás