Pálffy Ilona: Segíteni kell a határon a szavazók bejutását

Pálffy Ilona: Segíteni kell a határon a szavazók bejutását

álffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (NVI) (b) és Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke (j), a testület EP- választásnapi ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendben folyik a szavazás az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnapi ülésén este hatkor az MTI beszámolója szerint. Elmondta: 8 008 353-an jogosultak részt venni a választáson, 97 618-an szavazhatnak átjelentkezéssel, 20 291-en külképviseleten, 115 325-en pedig levélben. 17 óráig a választásra jogosultak 37,06 százaléka szavazott, ez magasabb, mint a 2014-es választáson, akkor 24,06 százalék. 

Hozzátette: nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba. Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása. A választópolgárok 132 külképviseleten voksolhatnak, a külképviseleteken 80-90 százalék közötti a megjelenés. 

Az NVI-hez 54 ezer levélszavazat érkezett már vissza, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már feldolgozták, az érvényes azonosító nyilatkozatokhoz tartozó levélszavazatokat este 7 órakor bonthatják fel. 

Arra, hogy mint a Magyar Hang megírta, a záhonyi határátkelőnél harminc odavezényelt rendőr segíti a Magyarország és Ukrajna közötti határellenőrzést, Pálffy Ilona elmondta: sok, Ukrajnában élő és a magyarországi választáson szavazati joggal rendelkező választópolgár kérte, hogy Záhonyban vagy Kisvárdán személyesen vehesse át a szavazási levélcsomagot és ott adhassa le szavazatát. Hozzátette: azok az ukrán–magyar kettős állampolgárok, akiknek van állandó magyarországi lakcímük, a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak, de levélben nem. A HVG tudósítása szerint Pálffy azt mondat, feltételezhető, hogy ők akarnak a határon átjönni, ezért „segítenünk kell őket”.

Érdekesség, hogy az ORFK kommunikációs szolgálata a Magyar Hang kérdésére azt közölte, hogy nincs köze a rendőrök kivezénylésének az EP-választásokhoz, ott csak egy pilot program fut. Arra ugyanakkor nem kívántak válaszolni, hogy mikor kezdődött és meddig tart ez az akció.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy az NVI 82 millió forintot biztosított a szavazatszámláló bizottságok választott és pártok által delegált tagjainak szavazásnapi ellátására. Emlékeztetett: Ujhelyi István (MSZP) az NVI-nek küldött levelében azt írta, elfogadhatatlan lenne, ha semmilyen ellátást nem biztosítanának a delegált tagoknak, akik reggel fél 6-tól 18–20 órán át folyamatosan dolgoznak. Pálffy Ilona az NVB-ülésen kiemelte: az NVI – Ujhelyi István levelétől függetlenül – pénzügyi normatívát biztosít a szavazatszámláló bizottságok választott és megbízott tagjainak napközbeni étkezési ellátására, a normatíva összege szavazatszámláló bizottságonként bruttó 8 ezer forint, amelyet már korábban átutaltak a helyi választási irodáknak. Az EP-választáson a 10 277 magyarországi szavazókörben a választott tagokon felül több mint 26 ezer pártdelegált dolgozik vasárnap.