Pálinkás József: Még nem tárgyaltunk a frakció ügyében

Pálinkás József: Még nem tárgyaltunk a frakció ügyében

Pálinkás József (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az Új Világ Néppárt is jelölő szervezet lenne és listás helyeket kapna, az lehetőséget teremtene Márki-Zay Péternek, hogy frakció álljon mögötte az új Országgyűlésben. Pálinkás József szerint nem kizárt ez a forgatókönyv, de még nem tárgyaltak róla. Az Új Világ Néppárt elnöke az előválasztás nagy eredményének tartja, hogy bevont a közéletbe olyanokat, elsősorban fiatalokat, akik korában nem voltak aktívak.

Lesz-e frakció?

Márki-Zay Péter nagy arányú győzelmét követően felmerül a kérdés: szeretne-e saját frakciót.

Mivel a mögötte álló Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, így nem szerepelhet jövő tavasszal a szavazólapon. Ez praktikusan azt is jelenti, hogy a szabályok szerint önálló frakciója sem lehet. Márki-Zay Péternek szüksége van tehát mindenekelőtt egy pártra, itt már fel is vetette a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártot. Itt viszont jön egy sokkal nehezebb feladat: a hat ellenzéki pártot meg kell győzni, hogy ne csak ők – vagyis a DK-tól a Jobbikig – legyenek ott a szavazólapon jelölőszervezetként, hanem az Új Világ Néppárt is. Ha mindez sikerülne, akkor Márki-Zay Péter „emberei” az ÚVNP frakciójában ülhetnének az Országgyűlésben.
Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a Magyar Hangnak elmondta: ilyen együttműködésről egyelőre nem volt tárgyalás köztük Márki-Zay Péterékkel, de voltak olyan civil jelöltek, akik az MMM jelöltjei, és az Új Világ Néppárt szerepelt mögöttük támogatóként. – Így elvileg ez a forgatókönyv nem kizárt – mondta, de hozzátette, hogy a részletekről még tárgyalni kell, ráadásul mindez elsősorban a hat ellenzéki párttól függ. A pártoknak jelenleg ugyanis olyan megállapodásuk van, amelyben ez a forgatókönyv nincs benne .

Pálinkás József arra a kérdésre, hogy ha ez a forgatókönyv mégis megvalósul, rajta szeretne-e lenni a listán, azt mondta: nem feltétlenül, „nincs semmilyen feltételem”.

Arról is kérdeztük a politikust, most hogyan látja politikai jövőjét, például lenne-e az ellenzék köztársasági elnök-jelöltje. Pálinkás József elmondása szerint egyelőre nem érkezett hozzá ilyen kérés, és ezt a jelenlegi helyzetben nem tartja többnek szimbolikus dolognál, hiszen a parlament fideszes többsége választja majd meg a köztársasági elnököt.

Mi lehetett Márki-Zay sikerének a titka?

Az Új Világ Néppárt elnöke egyrészt azzal magyarázta Márki-Zay Péter előretörését az előválasztáson, hogy a politikus jó kampányt szervezett, másrészt azzal, hogy a politikaellenes, pártellenes és elitellenes hangulat Magyarországon a pártokon kívüli Márki-Zay Péternek kedvezett, harmadrészt pedig „ő az a személy, aki jól meg tudta jeleníteni azt, amit a fiatalok belelátnak: hogy végre van remény a változásra”. Az előválasztás nagy sikere szerinte, hogy sikerült bevonni a közéletbe olyan embereket, elsősorban fiatalokat, akik eddig nem voltak aktívak.

– Az, hogy a legerősebb ellenzéki párt jelöltjét egy párttámogatással nem rendelkező személy ilyen nagy arányban le tudta győzni, mindenképpen a pártokkal való elégedetlenséget mutatja. Ez persze nehézzé teszi a dolgot, mert kormányozni és a politikát szervezni a pártok fogják – tette hozzá Pálinkás József.

Az „ellenzékváltás” szerinte jól hangzó jelszó, és az ilyenek részei a jó politikai kommunikációnak, ugyanakkor úgy véli, az ellenzékváltás „semennyire sem” reális, hiszen az egyéni körzetekben nagyobbrészt a politika jelenlegi szereplői indulnak majd képviselőjelöltként, egyedül a 15 momentumos képviselőjelöltről lehet szerinte azt mondani, hogy ők új szereplők.