Pálinkás József nem indulna listán 2022-ben

Pálinkás József nem indulna listán 2022-ben

Pálinkás József magyar atomfizikus, politikus, egyetemi tanár (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pálinkás József volt oktatási miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tavaly alakított pártja, az Új Világ Néppárt képviselőjelöltjei elindulnának az ellenzéki előválasztásoknak az egyéni képviselőjelölti pozícióiért induló háziversenyén. A sajtótájékoztatóról lapunk is közölt tudósítást.

A professzor pártjának bevonása az ellenzéki összefogásba azért lehetne előnyős az eddig hat pártból álló szövetség számára, mert az Új Világ Néppárt, de még inkább Pálinkás személye vonzó lehet a Fideszben csalódottak számára.

Ám sokaknak elkerülhette a figyelmét egy, a sajtókonferencián nem túl hangsúlyosan elhangzó körülmény, amely azonban befolyásolhatja az előválasztásokat, és végeredményben azt, hogy az ellenzék milyen konstrukcióban indul neki a 2022-es választásoknak.

Pálinkásék ugyanis az előválasztásra szánt egyéni képviselőjelölt-jelöltjeik bejelentésén túl rendkívül diplomatikusan, de azt is deklarálták, hogy amennyiben a „hatok” nem engedik be pártját az ellenzéki összefogásba, akkor külön fognak indulni jövőre.

Ezen felül lapunkhoz olyan információk jutottak el, hogy Pálinkás József, pártja többi jelöltjével együtt egyéniben ugyan elindulna, amennyiben megnyeri az ellenzéki előválasztást a választókerületében (lehetséges körzetként hallottuk egy debreceni vagy egy budapesti körzetről is), ám a közös listára még ebben az esetben sem kéredzkedne fel. Forrásunk ennek okaként azt említette, hogy a volt MTA-elnök nem kíván közös listán szerepelni Gyurcsány Ferenc DK-pártelnökkel.

Tény és való, hogy októberben a lapunknak nyilatkozva a volt miniszter azt firtató kérdésünkre, hogy előállhat-e az a helyzet, hogy Pálinkás József egy frakcióban ül majd a következő választások után Gyurcsány Ferenccel, azt válaszolta, hogy „biztosan nem fogok vele közös ellenzéki frakcióban ülni”.

A fenti információk birtokában most ismét megkerestük Pálinkás Józsefet, aki megerősítette lapunk értesüléseinek azon részét, hogy az ellenzék országos listáján nem indulna. Az Új Világ Néppárt elnöke azt mondta a Magyar Hangnak, hogy „nem a listán akarunk helyeket, hanem egyéni körzetekben akarunk megméretkezni”.

A kedden megjelent egyéni előválasztási jelöltjeik listáját egyébként kiegészítette számunka Pálinkás József, így teljes az Új Világ Néppárt által jelölt személyek sora:
Ábrahám Júlia, Szent-Iványi István, Erdei Lilla, P. Horváth Tamás (Pécs), Lantos Gabriella, Vass Antal (Baja), Visi Piroska, Koczka Tibor, Cserepes Eleonóra, Fekete László, Stelli-Kis Sándor és Pálinkás József.

A miniszterelnök-jelölti ambícióiról még a keddi sajtótájékoztatón beszélt Pálinkás József. Akkor azt mondta, hogy erről – miként a képviselő-jelöltekről – a választók fognak dönteni. Ám világossá tette, hogy kész miniszterelnök-jelöltként elindulni, ha megvan ehhez a támogatottság.